• Home
  • Prima
  • AFP: Victoria facilă a talibanilor în Afganistan ştirbeşte profund imaginea Americii şi pune omenirea pe gânduri

AFP: Victoria facilă a talibanilor în Afganistan ştirbeşte profund imaginea Americii şi pune omenirea pe gânduri

fug din kabul

La sfârşitul celor 20 de ani de prezenţă în Afganistan, cel mai lung război al Statelor Unite se încheie cu o victorie spectaculoasă a talibanilor care va întina pe termen lung imaginea celei mai mari puteri mondiale, notează duminică într-un comentariu agenția France-Presse, citată de Agerpres.

Prăbuşirea duminică a guvernului afgan şi a armatei sale finanţate de Washington, fuga în străinătate a preşedintelui Ashraf Ghani, „baletul” elicopterelor pentru a evacua personalul ambasadei americane: aceste fapte istorice riscă să cântărească mai mult decât asigurările date de executivul american condus de Joe Biden privind o misiune „de succes” în Afganistan.

Cu talibanii înapoi la putere şi cu mai puţin de o lună înaintea marcării atacurilor din 11 septembrie 2001, este de aşteptat ca întrebarea „De ce?” să fie pusă răspicat: De ce şi-au pierdut viaţa aproape 2.500 de americani? De ce această factură ce depăşeşte 2.000 de miliarde de dolari?

Unii se tem deja, aşa cum este cazul reprezentantei republicane din Congres Liz Cheney, că acest dezastru va submina acţiunea Washingtonului în anumite regiuni din străinătate, Statele Unite nemaiinspirând aceeaşi teamă adversarilor lor.

„Nu există nicio scuză. Este o catastrofă. Şi aceasta are consecinţe nu doar pentru Afganistan, nu doar pentru războiul împotriva terorismului ci, la nivel global, pentru rolul Americii în lume”, a afirmat Liz Cheney duminică.

Eşecul american înseamnă „că rivalii Americii ştiu că ne pot ameninţa, iar aliaţii noştri se întreabă în această dimineaţă dacă pot conta pe noi pentru ceva”, s-a plâns aleasa republicană, potrivit Hot News.ro.

Întoarcerea în epoca de piatră a democraţiei, într-o țară care n-a descoperit nicio carte în afară de Coran, cu cele mai puţine calculatoare până la deloc, cu femeia reîntoarsă la statutul de subom, umilită de legi și abuzuri, cu execuții fără judecată a adversarilor religioși presupuși, înseamnă din nou un punct negru pe suprafața planetei. Afganistanul nu mai e o problemă a   Afganistanului, ci a lumii întregi. Presupușii colaboratori ai americanilor încearcă să fugă, dar plecarea din țară devine aproape imposibilă. Armele talibanilor seceră și nu iartă nimic.

D. Dumitu, AMPress

Parteneri