AM Press Logo
Muzeul Pietrei

SORIN OPREA: Heroina afgană

 

Afganistanul este de foarte mult timp principalul bazin de furnizare a heroinei la nivel mondial, cu o distribuţie radială către toate zonele globului. Culturile de mac opiaceu reprezintă alternativa perfectă la înlocuirea unor tipuri de cereale care pot creşte în pământul arid al ţării, datorită preţului de aproape şase ori mai mare (un kg de capsule de mac costă aproximativ şapte dolari).

O concluzie a rapoartelor de specialitate ale UNODC (Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate) arată creşterea în ultimii ani a culturilor de opiu. Nici măcar pandemia nu a diminuat producţia, ba din contră, aceasta a crescut cu 37% în ultimul an. Vârful a fost atins în 2017 când s-au produs 9900 de tone, reprezentând un venit pentru fermierii afgani de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, cu o cotă de 7% din PIB-ul ţării.

O analiză extinsă arată că din vânzarea opiaceelor Afganistanului pe pieţele din întreaga lume, se obţine un profit aproximat la 90 de miliarde de dolari, dintre care un procent infim se întoarce către producători(în jur de 2%). Astfel, reţelele internaţionale de trafic şi distribuţie, grupurile de influenţă economică din diverse ţări şi alte persoane implicate în acest business de top, vor face tot posibilul ca afcerea să fie protejată şi să se dezvolte în continuare. Acest aspect, în contextul în care peste 11 milioane de persoane îşi injectează opiode, iar 6 milioane sunt infectaţi cu hepatita C, chiar dacă dozele tratamentelor cu metadonă şi buprenorfină au crescut de la 557 milioane în 1999, la 3,3 miliarde în 2019.

Unii experţi internernaţionali afirmă că talibanii au dirijat afacerile ilicite cu droguri din Afganistan, începând cu producţia de mac opiaceu , continuând cu procesarea şi distribuirea heroinei şi terminând cu gestionarea sumelor care intră în ţară sub diverse forme. Se nasc mai multe întrebări: cine controlează heroina afgană când talibanii nu sunt la putere? Controlează cei care sunt puşi la conducere de forţele srăine? Forţele străine? Talibanii în înţelegere cu ceilalţi de la putere? Toţi împreună?

În perioada 2002-2017, mai multe state europene, împreună cu SUA, au cheltuit peste 8 miliarde de dolari pentru eradicarea culturilor de mac, distrugerea laboratoarelor de producţie a drogurilor şi restrângerea traficului. S-a mers chiar mai departe, prin oferirea de alternative agricole, pentru cultivarea de porumb, grâu şi alte cereale. Proiectul nu a avut succes. Din contră, fermierii provinciali şi-au manifestat simpatie pentru talibani şi a crescut ostilitatea faţă de conducerea de la Kabul şi forţele străine.

S-a iniţiat la un moment dat, în 2005-2006, un parteneriat între Europa şi SUA, de creare a unei centuri de siguranţă în jurul Afganistanului, în colaborare cu statele vecine, care să blocheze exportul de droguri la graniţe. Rezultatul? Un alt plan nefinalizat.

De fiecare dată, la schimbările de regim, în timpul conflictelor armate, producţia de mac s-a diminuat, fapt ce a dus la o creştere a preţurilor heroinei afgane pe pieţele consacrate din ţările unde dependenţii aşteaptă, cu sufletul la gură, să se injecteze zilnic. Aşa se va întâmpla şi acum, până se vor instaura noii poli de putere care vor aduce o linişte iluzorie.

Afganistanul trăieşte în aceste zile o dramă, milioane de oameni fiind supuşi unei prigoane greu de înţeles. Imaginile arată cum fiinţa umană este anulată, femei şi bărbaţi deopotrivă fiind negaţi ca şi existenţă, iar copiii au devenit nişte obiecte aruncate peste gardurile de sârmă ghimpată sau ţinte pentru mitraliere, agăţate pe avioanele militare care se chinuie să decoleze din Kabul, ca înainte de Apocalipsă.

Şi toate acestea pentru că într-o ţară cu populaţie eterogenă, măcinată de-a lungul istoriei de războaie interne şi sufocată de presiunea externă, marile puteri au aruncat praf în ochii unei lumi credule, minţind că scopul cotropirii este instaurarea “democraţiei”. De fapt, obiectivul lor a fost şi va rămâne acela de a acapara resursele minerale şi circuitele oricăror activităţi care produc bani. Foarte mulţi bani.

Dosye:Afghanistan on the globe (Afro-Eurasia centered).svg – Vikipediya

Sources: World Drug Report UNODC; Reuters

Maps: unodc.org; wikipedia.org

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!