• Home
  • Prima
  • Sondaj INSCOP. Efectele războiului din Ucraina asupra partidelor din România. AUR, în scădere. Cum stau PSD, PNL şi USR

Sondaj INSCOP. Efectele războiului din Ucraina asupra partidelor din România. AUR, în scădere. Cum stau PSD, PNL şi USR

sondaj 1

Efectele războiului din Ucraina asupra opțiunilor politice ale românilor încep deja să se vadă. Potrivit unui sondaj INSCOP realizat în martie 2022, AUR coboară în preferinţele românilor.

PSD și USR își păstrează scorul electoral anterior invaziei rusesti din Ucraina, potrivit unui sondaj național INSCOP MONITOR cu date culese intre 2-7 martie 2022, după invazia Rusiei asupra Ucrainei.

PSD conduce în clasamentul intenției de vot cu 32%, în uşoară scădere faţă de februarie, când avea 32,7%. Social-democrații sunt urmați de PNL care revine pe locul 2 cu 19,9%, faţă de 16,6% cât avea în februarie.

AUR coboară la 18,9% de la 22,4% în februarie, iar USR se menţine pe locul 4, înregistrând 10,8% din opțiuni faţă de 10,3% în februarie.

„Creșterea usoara a PNL ar putea fi pusă pe seama activității recente intense a președintelui și a premierului care castiga puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE.
Scăderea usoara a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media si adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid.
Nu stim in acest dacă efectele războiului din Ucraina asupra intentiei de vot sunt temporare, datorate contextului emotional sau ele se vor adânci.
In mod cert, modul în care partidele aflate la putere vor gestiona imensele provocari de securitate, dar si socio-economice, vor influenta puternic optiunile electorale.
La fel cum pozitionarea partidelor de opozitie fată de agresiunea Rusiei si consecintele acestei invazii pentru securitatea si calitatea vietii in Romania vor avea efecte asupra intentiei de vot”, susţine pe Facebook Remus Stefureac, președintele INSCOP, potrivit romaniatv.net.

Sondajul INSCOP MONITOR a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield în cadrul unui proiect inițiat de STRATEGIC Thinking Group/Grupul de Gândire Strategică. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.

Parteneri