A apărut un nou număr din ”Banchetul”, revista regală a culturii române

Prin strădania singulară a aceluiași scriitor și filosof, Dumitru Velea, la Petroșani a apărut, plecând spre abonați, un nou număr al revistei ”Banchetul”, revista regală a culturii române prin statură, conținut, dragoste de profunzimile spiritului național și universal. De fapt este un număr triplu, din anul V, 58-59-60 (octombrie, noiembrie, decembrie), o carte de lux cu 268 de pagini. Munca de cărturar dedicat a lui Dumitru Velea, fost director al Teatrului de stat din Petroșani se desfășoară în cadrul Fundației Culturale ”Ion D. Sârbu” și sub egida Uniunii Scriitorilor din România.

Ceea ce nu reușesc ministere și instituții reușește, sprijinindu-se în bastonul subțire al pensiei lui de scriitor, Dumitru Velea. Și-a făcut apartamentul de bloc redacție, banii, fond al apariției revistei, cultura personală vastă, magnet al prieteniei cu mari scriitori, traducători în și din limbi străine care nu pretind bani pentru colaborare, fiind bucuroși să apară în ”Banchetul”.

Ilustrată cu imagini ale lucrărilor sculptorului Ioan Medruț (numărul precedent a fost ilustrat cu sculpturi din Muzeul Pietrei din Sângeru) ,noua apariție începe cu un poem al regretatei Ana Podaru, redactor de la Londra al revistei, răpusă de curând, tânără, de un cancer care i-a biruit lupta. Redăm câteva strofe din poemul ei de vrednică și îndurerată revoltă, intitulat chiar ”Cântec de revoltă”, poem inedit:
”Voi cei ce-ați invadat această țară/aleși sau nu de-acest sărman popor/rușine să vă fie… că-n pridvor/bătrânii plâng, au plumb pe gene, iară//V-ați pus galoane, poleiți cu aur/ mărșăluiți ca șoarecii-n câmpie/ și roadeți tot, apoi scăpați în vie/ din rodul muncii lor furați tezaur// Sunteți vicleni, minciuna și prostia/vă strâmbă gura, nu vă este teamă/ de-acești copii născuți fără de mamă/ în care crește ne-ncetat mânia”…

Distribuie prietenilor

Revista omagiază postul și alte nume de colaboratori care au trecut în ”lumea cu poteci neumblate” ca Mihail Diaconescu sau Constantin Frosin, acesta din urmă cu frumoase traduceri în franceză din mai vechea carte de poeme a lui Dumitru Velea, ODETTE.

Un nou număr complex, bogat, scump la vedere fiindcă nu-l văd decât puținii abonați din țară și străinătate. Reamintim celor care vor să se aboneze la această  minunată revistă, numerele de contact: telefoane – 0254 541 137 și 0722 722 563, iar altă adresă accesibilă veleadumitru@yahoo.com

Felicitări, din nou, Dumitru Velea!

L. Prahoveanu, AMPress