A fost adoptat proiectul privind eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale. Ministrul Finanțelor : Analizăm opțiunea de a sesiza Curtea Constituțională

 

Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege inițiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, menținând și eliminarea taxei radio-tv.
Proiectul a fost adoptat cu 225 voturi ”pentru”.
Sursa de finanțare lipsește la proiectul privind eliminarea celor peste 100 taxe, iar Guvernul ia în calcul sesizarea Curții Constituționale, a declarat, marți, Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.
„Analizăm această opțiune (de sesizare a Curții Constituționale n.r.). Pot să vă spun că impactul global este de 1,6 miliarde lei, fără indicarea sursei de finanțare așa cum prevede legea responsabilității fiscale, legea finanțelor publice și chiar Constituția. La nivelul Guvernului susținem eliminarea unor taxe, acesta a fost și punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil și pe care îl puteam susține în 2017”, a spus Dragu, notează Agerpres.
Potrivit acesteia, pentru taxa radio-tv impactul ar fi de circa 600 milioane lei.
„Aici avem două elemente, respectiv finanțarea care nu este prevăzută în proiectul de lege din Parlament și mai este cadrul legal. Pe actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru radio și televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare și sunt parte din cadrul legal de funcționare a radioului și televiziunii. Nu putem plăti integral funcționarea acestor două instituții pentru că legislația curentă nu ne permite acest lucru. Este vorba de lege organică care poate fi dată în Parlament”, a mai spus ministrul Finanțelor.