• Home
  • Prima
  • A fost aprobată utilizarea vaccinului anti Covid AstraZeneca

A fost aprobată utilizarea vaccinului anti Covid AstraZeneca

vaccin astrazeneca

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat, vineri, utilizarea în Uniunea Europeană a vaccinului anti covid AstraZeneca. Este recomandat persoanelor cu vârste de cel puţin 18 ani, anunță agenţiile internaţionale de presă, potrivit stiri.tvr.ro.

Vaccinul, bazat pe „vectori virali”, a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Oxford în colaborare cu gigantul britanic AstraZeneca.

Poate fi păstrat la temperaturi între două şi opt grade Celsius, spre deosebire de vaccinurile de la Moderna şi Pfizer/BioNTech, care pot fi păstrate pe termen lung doar la temperaturi foarte scăzute: Moderna la -20 de grade Celsius şi Pfizer/BioNTech la -70 de grade Celsius.

Potrivit AstraZeneca, vaccinul este eficient în proporţie de 70% (comparativ cu peste 90% pentru Pfizer/BioNTech şi Moderna) și prezintă efecte secundare extrem de rare.

În opinia directorului general al grupului, Pascal Soriot, vaccinul este capabil să combată varianta de coronavirus descoperită în Anglia şi considerată a fi mult mai contagioasă.

Vaccinul AstraZeneca este deja folosit pe scară largă în Marea Britanie, ţară unde vaccinarea este semnificativ mai avansată decât în Uniunea Europeană.

Parteneri