A fost lansată, la Odesa, trilaterala România – Republica Moldova – Ucraina la nivelul miniștrilor de Externe
Miniștrii de Externe ai României, Republicii Moldova și Ucrainei – Bogdan Aurescu, Nicu Popescu și Dmitro Kuleba – au lansat, joi, la Odesa, oraș-port la Marea Neagră, trilaterala România – Republica Moldova – Ucraina la nivelul miniștrilor afacerilor externe ai celor trei țări. Anunțul a fost făcut de șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, într-o postare pe Twitter.
Potrivit lui Aurescu, “acest moment istoric al consolidării parteneriatului” celor trei ţări a fost dedicat securităţii energetice.
“În contextul în care Ucraina şi Republica Moldova sunt profund afectate de impactul războiului, am reiterat azi, în Odesa, disponibilitatea României de a-şi susţine vecinii şi de a aborda problemele care privesc domeniul energetic. Am avut alături miniştrii Energiei şi am discutat despre o colaborare trilaterală în domeniul energetic”, a scris şeful diplomaţiei române pe Twitter.
El a adăugat că acest format trilateral trebuie să aducă soluţii pentru Republica Moldova şi Ucraina.
“România continuă să fie solidară cu Guvernul şi poporul din Ucraina, primindu-i pe cei mai vulnerabili în ţară, crescând tranzitul de cereale şi făcând eforturi legate de tragerea la răspundere a Rusiei”, a mai transmis ministrul Aurescu.
La reuniunea trilaterală au participat și miniștrii energiei – din partea României, ministrul Energiei Virgil Popescu – și reprezentanți ai companiilor din domeniul energiei din cele trei state – din partea României, conducerea Transelectrica, invitarea acestora reflectând angajamentul strategic al celor trei țări de a coopera îndeaproape în acest domeniu, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Lansarea acestui format trilateral are ca obiectiv consolidarea cooperării dintre cele trei state vecine, atât în contextul actual marcat de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei și de crizele multidimensionale care afectează Ucraina și Republica Moldova, cât și în perspectiva stabilirii unui mecanism de dialog și coordonare pe termen lung, vizând inclusiv sprijinirea activă de către România a autorităților de la Chișinău și Kiev în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană.
La finalul reuniunii, cei trei miniștri de externe au adoptat un comunicat comun în care “au condamnat în cei mai puternici termeni posibili agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei, împotriva suveranității și integrității sale teritoriale; s-au angajat să-și unească eforturile diplomatice pentru a sprijini guvernul Ucrainei și poporul ucrainean în lupta sa eroică pentru eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia și pentru restabilirea securității și stabilității în regiune; au reiterat dorința de a lucra împreună pentru sprijinirea procesului de integrare europeană a Ucrainei și Republicii Moldova”.