A început dansul!

Care dans, că-s de mai multe feluri, de la tango la sârbă, de la braziliene la valsuri vieneze? Dansul pentru europarlamentare. E în faza tatonări, plocoane mici, curtoazie la sultan, invitat damele să deschidă balul. Sultanul, dincolo de – “decide CEx-ul, eu n-am niciun amestec” (Dragnea- PSD), “decide democratic Consiliul Naţional, nu eu hotărăsc” (Orban- PNL), ş.a.m.d., tace deocamdată strategic sau vorbeşte prin “aluzii la apropos”.

E apoi faza avântată, în care intră şi lăutarii în joc. Darul lunar pentru câştigători e de 15 000 euro, leafă şi bani de acoperit o masă, un protocolaş, un studiu care nu se face, de cumpărat cărţi, nu ca Eminescu, atunci când era bibliotecar şi îmbogăţea biblioteca ieşeană, asudând să cumpere cărţi rare cu bani puţini, ci pe metoda de acasă. Aici se cumpără izmene de firmă pentru popoul personal, desuuri muiereşti rare, sunt satisfăcute ifose cu bani decontaţi de Europa .
Finalul e, ca la nunţi, cu pumni în cap, picioare-n gură şi dezvăluiri de mişmaşuri. Cel neales dă din casă şi dă în gât personajele vinovate din Empireu. Cumetrii îşi bagă reciproc deştul în beregată. Naşul îşi consumă pe o plajă departe mulţumirea că i-a mai ieşit o învârteală şi-şi fumează ţigara cu bucuria că a mai desfăcut un pachet nou.
Citesc, fără surprindere, marea ştire – pe surse! – că Alessandra Stoicescu de la Antena 3 deschide lista pentru europarlamentare a PSD. Şi? Sunt nervoşi cică nişte pesedişti. Să-şi vâre picioarele în apă rece şi le trece. La cât a muncit fata asta pentru triumful adevărului pesedist, dimpreună cu toţi de la firmă, merită pusă premier direct. Dragnea ar fi zis că ea va deschide lista, chiar el cu gura lui şi gura barosanului nu minte decât atunci când are chef să facă o vâlvătaie. Alessandra replică moale că să nu ne luăm după unul ca Robert Turcescu (ăla ar fi sursa).

La liberali s-a autopropus Crin Antonescu, reamintind că de la pasopt, neicusorule, el a tot luptat cu PSD-ul si dă-i si luptă si dă-i si luptă şi dacă nu se opunea el, azi aveam nu doar guvern şi parlament pesedist, ci chiar şi preşedinte pesedist la Cotroceni. Aşa a ieşit, după eroicele opinteli Criniste, liberalul Iohannis. Măi să fie!

Distribuie prietenilor

Victor Ponta, şef de partid, o aruncă pe piaţă pe Corina Creţu. Eurocomisăreasa, intrând în dizgraţiile lui Dragnea, cu toate că ea s-a luat de Dăncilă (unde dai şi unde crapă!), rămasă liberă de contract, se vede pusă de Victoraş în deschiderea listei lui. Ba mai mult, proromânul o avansează ca bună şi de preşedinte de ţară, cu toate că – spune tot el – românul e cam misogin.

Dans încins, vânzoleală mare. La ALDE vor cadida pesemne tot Renatte şi Norica, dar e şifonare cu ALDE ăl de la centru, din Europa. Cică bietul Călin Tăriceanu va fi şters de pe lista de amici şi nu va mai vorbi nici englezeşte, nici greceşte cu ei dacă susţine mai departe aministia şi graţierea.

Pe tuşă se încălzesc şi jucători mai puţin ştiuţi, care n-au marcat decât în culise, goluri în buzunarele patriei.
Ca mâine se desprimăvărează de mai, încep nopţile europarlamentare, nu macedonkiene şi ce vârtejuri florale vom vedea şi ce de fete de la Căpâlna plângând aliniate, în tivul şorţului, că muierile, mai sensibiloase, la eşecuri se smiorcăie. Doar bărbaţii dau cu parul şi plâng voiniceşte acasă, să nu-i vadă nimeni cât sunt de costelivi la eşec.Ne vedem la vot! Pe cine voi vota nu ştiu, dar de mers, merg!
Lucian Avramescu