A murit Mihai Stănescu, caricaturistul care a criticat în mod deschis regimul lui Nicolae Ceaușescu

 

Unul dintre cei mai mari caricaturiști români s-a stins în noaptea de vineri spre sâmbătă, după o îndelungată suferință, la vârsta de 78 de ani.
Mihai Stănescu s-a născut la 20 iulie 1939, în satul Grădiștea, lângă Mizil.
A absolvit liceul la Buzău, apoi, contrar sfatului mamei sale de a da la Medicină, a urmat la Iași al doilea liceu, cel de arte plastice, unde a fost înscris direct în anul II.
Pe lângă multitudinea de premii internaționale, a devenit celebru și datorită faptului că a fost singurul caricaturist român care, trăind la București, cu Securitatea pe urme, a criticat în mod deschis regimul dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu.
Are o fiică, Daiana, pe care a fotografiat-o, în aceeași rochie, între vârstele de 6 și 29 de ani, aceasta fiind una dintre cele mai cunoscute idei ale lui. Expoziția „Daiana, la diferite vârste, fotografiată în aceeași rochie”, a fost vernisată în 2003, la salonul de carte Bookarest și reluată în 2004, la Galeriile Orizont din București.
La 1 Decembrie 2000, președintele României Emil Constantinescu i-a acordat Ordinul Național „Steaua României” în grad de „Cavaler”, „dorind a-i răsplăti meritele excepționale pentru realizări artistice și pentru promovarea culturii”.

Cristina Matei, AMPress