• Home
  • Prima
  • A murit una dintre cele mai romantice voci ale teatrului românesc

A murit una dintre cele mai romantice voci ale teatrului românesc

lumanare doliu 3 1

„Teatrul Nottara a pierdut un artist de o mare sensibilitate, una dintre cele mai romantice voci ale teatrului românesc. Actorul s-a stins din viață în urma unui infarct, în această dimineață de 28 martie, la vârsta de 80 de ani”, anunţă Teatrul Nottara, pe pagina de facebook.

sileanu 1Conform dorinței sale, trupul lui Ștefan Sileanu va fi incinerat, luni, așa cum a declarat fiica sa Ana-Maria Sileanu.

Actorul s-a născut pe 15 noiembrie 1939, în comuna Cislău, judeţul Buzău. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, în 1965. De asemenea, și-a început studiile la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, dar a renunţat după doi ani, fără a renunța însă și la pasiunea sa, pictura, care avea să dureze o viață. „Nu sunt credincios, nu sunt un habotnic, dar cred foarte tare în frumuseţea vieţii și încerc să exprim treaba asta în pictură şi în relaţiile pe care le am cu oamenii”, spunea Ștefan Sileanu.

În primii ani după absolvirea IATC, a fost actor la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, iar din 1976, numele său avea să se lege pentru totdeauna de Teatrul Nottara, pe care l-a iubit și unde a creat roluri ce au rămas în istoria teatrului românesc în spectacole antologice precum Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă de Horia Lovinescu, regia Dan Micu, Zodia turnătorului de Jean-Claude Carriere, regia Octavian Greavu, Război şi pace după Tolstoi, regia Petre Bokor, Pădurea de Alexander Ostrovski, regia Tudor Mărăscu.

În 1979, a jucat rolul titular în filmul istoric Vlad Ţepeş în regia lui Doru Năstase și imaginea lui avea să se imprime puternic în memoria colectivă. De asemenea, numele lui se leagă și de alte producții cinematografice importante, precum: Raliul (r. Mircea Drăgan, 1984), Adela (r. Mircea Veroiu, 1985), Trandafirul şi coroana (r. Domniţa Munteanu, 1991), Şobolanii roşii (r. Florin Codre, 1991), E pericoloso sporgersi (r. Nae Caranfil, 1993), Crucea de piatră (r. Andrei Blaier, 1994), Craii de Curtea Veche (r. Mircea Veroiu, 1995).

În ultimii ani s-a dedicat pasiunii sale, pictura, având expoziții individuale, precum și participări la numeroase expoziţii colective.

A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

AMPress

Parteneri