• Home
  • Prima
  • Firea: Peste 12.000 de copii au ambii părinți departe de casă. Copiii românilor plecați la muncă peste hotare nu trebuie neglijați

Firea: Peste 12.000 de copii au ambii părinți departe de casă. Copiii românilor plecați la muncă peste hotare nu trebuie neglijați

firea pres 1

Gabriela Firea anunță înființarea unei direcții în Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse care să se ocupe de susținerea copiilor care provin din familii plecate la muncă în străinătate.

„Copiii românilor plecați la muncă peste hotare nu trebuie neglijați! O ultimă statistică arată că peste 12.000 de copii au ambii părinți departe de casă, într-o altă țară , și au rămas în grija bunicilor, fraților mai mari sau a altor rude. Numărul copiilor rămași în țară cu doar unul dintre părinți este de șase ori mai mare. Neoficial, acești copii sunt mult mai mulți!
Cu gândul la ei am înființat, în premieră în România, o direcție în Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse care să se ocupe de susținerea copiilor care provin din familii plecate la muncă în străinătate. În primul rând, trebuie să știm de ei și vom sprijini primăriile și consiliile județene să-i numărăm chiar pe toți. Avem nevoie și de ajutorul instituțiilor care sunt în legătură directă cu românii de peste granițe”, a scris ministrul Familiei, Gabriela Firea, luni, pe pagina de facebook.

De asemenea, Firea a precizat că a avut o întâlnire de lucru cu Gheorghe Cârciu, secretar de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

„Am avut o întâlnire de lucru cu Gheorghe Cârciu, secretar de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. De 30 de ani are contact cu românii din Diaspora și gândim împreună politici publice pentru a le face mai ușoară despărțirea de casă și țara natală.

Pentru început, includem copiii rămași în țară în proiectul taberelor pe care Departamentul pentru Românii de Pretutindeni le organizează anual copiilor din Diaspora. Trei mii de copii merg în fiecare an la mare sau la munte, în România.

O prioritate rămâne modificarea legii privind protecția și drepturilor copilului prin care reglementăm desemnarea unei persoane responsabile de creșterea unui copil a cărui părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Practic, ne asigurăm că știm în fiecare clipă cine se îngrijește de acești copii, dacă au toate condițiile necesare unei creșteri frumoase”, a mai precizat Gabriela Firea.

AMPress

Parteneri