• Home
  • Știri
  • A treia noapte de violențe în Franța. Protestatarii au vandalizat magazine, au incendiat o bancă și au interacționat violent cu forțele de ordine

A treia noapte de violențe în Franța. Protestatarii au vandalizat magazine, au incendiat o bancă și au interacționat violent cu forțele de ordine

violente franta

Scene de violenţă şi vandalism pentru a treia noapte consecutiv în suburbiile pariziene şi în mai multe oraşe ale Franţei. La Paris s-au spart şi jefuit magazine din centrul Capitalei, iar, în regiunea pariziană au fost din nou incendiate maşini, şcoli şi un sediu de bancă, şi s-a distrus mobilier urban.

Peste 670 de persoane au fost interpelate, din care jumătate în suburbiile pariziene. În jurul prânzului, preşedintele Emmanuel Macron va prezida o nouă reuniune a celulei de criză.

Potrivit stiri.tvr.ro, la Marsilia, s-au spart și distrus magazine și diferite instituții, iar, în suburbii, au ars mașini și autobuze, s-au spart școli, un sediu de bancă a fost incendiat și s-a distrus mobilier urban.

Rețelele sociale au jucat un rol important în organizarea revoltelor și distrugerilor. Surprinde vârsta celor care comit acte de violență și vandalism. Majoritatea sunt minori, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani.

Peste 40.000 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați pe întreg teritoriul, din care 5.000 în regiunea pariziană. Ministrul de Interne, Gérald Darmanin spune că revoltele și distrugerile nu au nicio legătură cu moartea tânărului de 17 ani împușcat la Nanterre de un polițist după ce a refuzat să oprească pentru control.

Gérald Darmanin, ministrul de Interne al Franţei: „Este de la sine înţeles că cei care au dat foc şcolilor şi primăriilor vor fi găsiţi, arestaţi şi aduşi în faţa justiţiei. În orice caz, vreau să vă spun că răspunsul guvernului va fi extrem de ferm şi,din această seară, toată lumea trebuie să înţeleagă că ordinea publică va fi restabilită”.

Mai multe autorități locale din suburbii au decis până luni o așa-numită ”carantină de noapte” care prevede restricții de circulație între orele 21.00 și 6.00 dimineața, inclusiv a minorilor neînsoțiți de un părinte.

Câteva sute de persoane s-au adunat joi la Nanterre într-un marș organizat de familie în memoria tânărului de 17 ani împușcat de un polițist după ce a refuzat să oprească pentru control. Îmbrăcați în alb, participanții au cerut „Justiție pentru Nahel”.

Marșul a început calm și s-a sfârșit cu ciocniri între participanți și forțele de ordine.

Parteneri