• Home
  • Știri
  • Academicianul Eugen Simion s-a stins din viață

Academicianul Eugen Simion s-a stins din viață

Simion

Academicianul Eugen Simion s-a stins din viață, marţi, la vârsta de 89 de ani.

Eugen Simion s-a născut la 25 mai 1933, în comuna Chiojdeanca, din județul Prahova.  A fost critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar, membru titular al Academiei Române și președinte al acestui for cultural român din 1998 până în aprilie 2006.
Profesorul era internat de mai bine de o lună, la spitalul Elias din Capitală.

Eugen Simion a studiat la Liceul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești, astăzi Colegiul Național „Ion Luca Caragiale”, unde a fost coleg cu Nichita Stănescu.

Între 1952 și 1957 a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității din București. Printre profesorii săi s-au numărat Tudor Vianu, George Călinescu, Alexandru Rosetti și Iorgu Iordan.

A obținut titlul de Doctor în științe filologice cu teza „Eugen Lovinescu, scepticul mântuit”, sub îndrumarea profesorului Șerban Cioculescu.

A devenit cercetător la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române (1957-1962). A lucrat în colectivul „Eminescu”, condus de Perpessicius.

În perioada 1962-1968 a fost redactor al „Gazetei literare”. Între 1964 și 1971 a fost lector universitar la Catedra de Istoria literaturii române, Facultatea de Litere, Universitatea București.

A fost invitat ca lector la Universitatea Sorbonne (Paris – IV), iar în 1974 a obținut o bursă de studii în Republica Federală Germania.

În 1971 a devenit conferențiar universitar, iar din 1990 a fost profesor universitar al Facultății de Litere, Universitatea din București.

Ca preşedinte al Academiei Române, a iniţiat o serie de proiecte culturale esențiale: continuarea şi încheierea ”Dicţionarului Tezaur al Limbii Române” (început de B. P. Hasdeu, în 1884), ”Dicţionarul General al Literaturii Române”, ”Dicţionarul Etimologic al Limbii Române”, ”Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic” (DOOM), ”Gramatica Limbii Române”, ”Micul Dicţionar Academic”.

Parteneri