• Home
  • Prima
  • Credincioșii romi și-au sfințit cu găleți de agheasmă limuzinele. Mitropolitul: „De ce trebuie să ne dăm în spectacol de fiecare dată?”

Credincioșii romi și-au sfințit cu găleți de agheasmă limuzinele. Mitropolitul: „De ce trebuie să ne dăm în spectacol de fiecare dată?”

Sute de persoane au așteptat la rând, luni, să ia agheasmă, în timp ce alte mii de credincioși ascultau slujba oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, în fața Catedralei Mitropolitane din Iași, potrivit Mediafax.

Imediat ce s-a terminat slujba, oamenii s-au îmbulzit pentru a lua Agheasma Mare. Au venit cu peturi de 2,5 litri și cu găleți și de după un gard al Jandarmeriei i-au rugat pe preoți și pe voluntari să le umple recipientele. Cei mai vocali, la fel ca în fiecare an, au fost cei din comunitățile rome din Iași, care au luat și câte 10 litri de agheasmă, „ca să sfințească  mașinile”.

Îmbulzeală nu a fost doar la agheasmă, ci și în fața Catedralei, unde oamenii au rupt din bradul din care a fost făcută Crucea de Bobotează.

În parcarea de la lângă catedrală, câteva persoane de etnie romă au aruncat cu agheasmă pe mașini și s-au așezat la masă, „pentru că așa spune tradiția”. În portbagaje erau bucate alese: cozonaci de 5 kilograme, afumături, bucăți întregi de porc la proțap și zeci de sticle de băutură.

„De ce trebuie să ne dăm în spectacol de fiecare dată?”, a spus, u dojană. mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Strez, potrivitAgerpres.

Parteneri