• Home
  • Știri
  • Actrița Valeria Seciu s-a stins din viață

Actrița Valeria Seciu s-a stins din viață

valeria seciu

Actriţa Valeria Seciu s-a din viaţă marţi, la vârsta de 83 de ani, a anunţat UNITER. Valeria Seciu fost protagonista unora dintre cele mai importante spectacole din istoria teatrului românesc.

„Valeria Seciu (2 august 1939 – 6 septembrie 2022).
Am aflat cu tristeţe că în dimineaţa zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriţă de teatru, film, radio şi televiziune Valeria Seciu. Dumnezeu să o ierte şi să o odihnească”, a transmis UNITER pe Facebook.

Valeria Seciu a absolvit Facultatea de Teatru de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1964, la clasa profesorului A. Pop Marţian, asistent Octavian Cotescu, cu rolul Rosalinda din spectacolul cu piesa ”Cum vă place“ în regia lui Octavian Cotescu.

A fost colegă de generaţie cu Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Virgil Ogăşanu şi Ilinca Tomoroveanu.
Actorul şi profesorul ei, Octavian Cotescu, a cerut-o în căsătorie pe fosta studentă, în 1966, după ce actriţa a revenit în Bucureşti de la Cluj, unde jucase doi ani.

„Obişnuiam să merg foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am văzut prima oara pe Octav, în , cu Lucia Sturdza Bulandra, Fory Etterle, Jules Cazaban. Aşa m-am apropiat de teatru, auzindu-l, văzându-l pe Octavian Cotescu. Era o certitudine pentru mine că voi deveni actriţă. Am dat de foarte multe ori ocol Institutului, fără să bat la uşă. Întâi am dat examen la Istorie. Chiar de două ori. Pe urmă m-a pregătit Liliana Tomescu. A fost o mare îndrăzneală. I-am dat pur şi simplu un telefon. Şi a fost de o mare generozitate. Ea mi-a dat din fiinţa ei”, spunea actriţa într-un interviu, potrivit hotnews.ro.

Fiul soţilor Cotescu, Alexandru, a ales calea monahală şi în prezent este călugăr la Muntele Athos, purtând numele de Monahul Daniil. El se numără printre traducătorii celei mai recente ediţii româneşti a culegerii de texte teologice ”Everghetinos” (din gr., ”Binefăcătoarea”).

După absolvirea facultăţii de teatru, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti cu rolul Veronica Micle, în spectacolul ”Eminescu“, în regia lui Sică Alexandrescu, alături de Ion Caramitru, care i-a fost partener în nenumărate alte ocazii.
S-a angajat la Teatrul Mic din Bucureşti în 1978. A fost actriţa preferată a regizoarei Cătălina Buzoianu.

A interpretat peste 20 de roluri în filme.

În 2006, Valeria Seciu a primit Premiul UNITER pentru rolul principal din piesa ”Cum gândeşte Amy”, în regia Cătălinei Buzoianu.

În 2007, UNITER i-a oferit Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate. În 2009, a fost aleasă, tot la gala UNITER, cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Gloucester din spectacolul ”Lear”, în regia lui Andrei Şerban de la Teatrul Bulandra.

Parteneri