Adrian Fetecău: ROMANIA CITESTE?!

 

Daca as putea, as pune un pariu simbolic cu toti cei care vor citi aceste randuri, eu afirmand ca niciunul dintre ei nu stie ca 2019 este „Anul Cartii in Romania”. Si nu ca o afirm eu, ci prin decret prezidential!!!

In 28 noiembrie 2018, Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, proiectul de lege care prevedea instituirea anului 2019 drept „Anul Cartii” si lansarea programului national „Romania citeste” pentru promovarea lecturii in scoli.

Distribuie prietenilor

Decretul pentru instituirea anului 2019 ca „Anul Cartii in Romania” a fost semnat de presedintele Klaus Iohannis dupa care…s-a asternut linistea. Ati auzit sau vazut pe cineva vorbind in vreo dezbatere televizata sau la vreo consfatuire de acest maret obiectiv? Pe vreun politician sau pe vreun lider de sindicat din invatamant? Va spun tot eu: pe nimeni!

Mi se pare incredibil…Stiu, nu e un subiect care sa faca rating, dar daca, din start, l-am bagat sub pres, de ce sa ne mai obosim cu decrete cu nume pompoase?

In aceste zile toata lumea face si desface guverne, dar nimeni nu spune raspicat: pana nu vom admite cu totii ca lumina si speranta pentru aceasta tara nu pot veni decat din lumea si intelepciunea cartilor, nu va fi bine acestui popor pe care ne dorim sa-l pastorim!

As dori doar sa mai precizez ca am scris aceste randuri la indemnul lui Lucian Avramescu in urma unei discutii telefonice. Eu l-am sunat sa-l felicit dupa ce am aflat ca o strada dintr-o comuna de pe litoral ii poarta numele, El mi-a multumit reinnoind invitatia sa vin cu Grupul VOUA sa tin un spectacol la „Muzeul Pietrei” de la Sangeru. „Poate cand voi avea o lansare de carte”, a adaugat.”

Ar pica bine”, am zis eu. „Toate spectacolele din acest an le-am derulat sub genericul <>, tinand cont ca 2019 e Anul Cartii in Romania. Chiar deschidem fiecare reprezentatie cu un moment special, muzical-umoristic, in care ii indemnam pe cei care ne privesc sa lase putin telefonul si sa rasfoaiasca o carte, pe care, la unele spectacole, cand ne-am permis, chiar au gasit-o pe scaun. Dar cati stiu de faptul ca 2019 e prin decret prezidential Anul Cartii in Romania?”.

„Pai de ce nu scrii ceva in acest sens?, a sugerat Lucian…