Alegerile din Republica Moldova. Diaspora s-a mobilizat și face deja cozi la vot

Cetățenii moldoveni cu drept de vot din diasporă s-au mobilizat pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, cruciale pentru viitorul țării, întrucât vor decide pentru următoarea etapă dacă aceasta își continuă calea spre UE sau spre Uniunea Euroasiatică, condusă de Rusia, scrie Agerpres.

Astfel, până la ora locală 10:00, peste 400 de persoane au votat la Mestre, în Italia, în timp ce șirul persoanelor care veniseră să voteze a crescut considerabil.

În primul tur al scrutinului prezidențial, la Mestre au votat aproximativ 1.900 de persoane. Favorita alegătorilor moldoveni din Italia a fost Maia Sandu, care a obținut 80% din sufragii, față de contracandidatul său prorus Igor Dodon, care a acumulat doar 7,2% din voturi.

Distribuie prietenilor

La cele două secții de votare deschise la Moscova, peste 1.000 de persoane stăteau duminică dimineață la coadă ca să voteze, potrivit portalului Deschide.md. În total, în capitala Rusiei au fost aduse 6.000 de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, transmite corespondentul RISE Moldova la Moscova. La Ambasada Republicii Moldova din București a creat o anume vâlvă venirea la vot a lui Traian Băsescu, care a căpătat de curînd cetăție moldovenească și care și-a reafirmat încrederea în Maia Sandu care va câștiga, confirmând drumul European al Basarabiei.