Alergiile sezoniere și alergiile respiratorii

Alergiile sezoniere si alergiile respiratorii

Atât alergiile sezoniere, cât și alergiile respiratorii afectează în principal sistemul respirator. Extrem de comune în rândul populației, cele două tipuri de alergii au foarte multe elemente similare, dar există și diferențe.

Alergiile respiratorii au cauze mult mai vaste care pot face ca afecțiunea să se declanșeze oricând pe parcursul anului. Printre principalii factori responsabili de apariția alergiilor respiratorii se numără praful, părul de animale, acarienii sau mucegaiul.

Pe de altă parte, alergiile sezoniere se declanșează doar în anumite sezoane ca urmare a expunerii la alergeni specifici. Cel mai des întâlnit este polenul care, pentru cei alergici, reprezintă o adevărată provocare primăvara. Ambele tipuri de alergii se manifestă prin strănut, mâncărime la nivelul ochilor, secreții nazale și congestie nazală.

Dacă cel mai deranjant efect al alergiei este inflamația căilor nazale și a sinusurilor, corticosteroizii sunt opțiunea cea mai indicată. Ei se găsesc în farmacii sub formă de spray-uri nazale și, la recomandarea și sub supravegherea medicului specialist în ORL Bacău sau din orașul unde vă aflați, pot fi utilizate pe o perioadă mai lungă.

Identificarea alergenilor comuni

Dacă ai avut simptome precum cele menționate anterior, posibil doar să nu fii diagnosticat încă. Printre cei mai comuni alergeni se pot enumera și cel sau cei la care ai o sensibilitate. Iată care sunt aceștia:

  1. Acarienii

Mediul cel mai potrivit de supraviețuire și înmulțire a acarienilor este praful și umiditatea. Locurile în care aceștia se regăsesc adesea sunt saltelele, tapițeriile și pernele. Astfel, ei sunt foarte aproape și adesea în contact cu oamenii, ceea ce poate declanșa oricând unul sau mai multe dintre efectele unei alergii.

  1. Polenul

Polenul, un alt alergen comun, nu se rezumă doar la polenul florilor, ci și al ierburilor sau copacilor. Acesta din urmă, este cel mai periculos din această serie pentru că eliberează o cantitate mult mai mare și, automat, produce reacții mai severe și mai rapide în caz de expunere.

  1. Părul de animale

Deși este neplăcut pentru iubitorii de animale, părul de câine și părul de pisică au cel mai mare risc de declanșare a afecțiunilor. Dacă ai sesizat reacții alergice în prezența animalelor este recomandat să stai cât mai la distanță și să optezi pentru varianta de a nu avea animale de companie în casă.

  1. Poluarea

Anual gradul de poluare se modifică și, din nefericire, nu întotdeauna într-un sens pozitiv. Fumul țevilor de eșapament de la mașini sau cel produs de activitatea industrială sunt principalii factori care pot provoca reacții alergice și iritații ale căilor respiratorii.

  1. Produsele de curățare

Din cauza unor substanțe chimice mult prea puternice, produsele de curățare pot avea efecte nedorite nu doar la nivelul tractului respirator. Unele persoane au, inclusiv, probleme dermatologice în momentul în care utilizează produse de curățare nepotrivite.

Opțiuni de tratament disponibile pentru alergiile respiratorii

Deși în general nu reprezintă un pericol pentru organism, alergiile respiratorii apar în cele mai nepotrivite momente și te influențează negativ. Capacitatea de concentrare scade, eficiența și productivitatea se reduc, iar starea generală de spirit se modifică. Dacă te confrunți cu astfel de probleme, iată câteva opțiuni de tratament disponibile:

  1. Prevenția

Cei mai mulți specialiști aduc în discuție, în cadrul recomandărilor, inclusiv prevenția. O dată cunoscut motivul declanșator, evită pe cât de mult posibil contactul sau expunerea la acei alergeni. Pentru marea majoritate există și o modalitate prin care poți sta la distanța sau îi poți controla.

  1. Medicamente antihistaminice

În timpul reacțiilor alergice, se produce o substanță denumită histamină. Medicamentele antihistaminice au ca scop blocarea acestei substanțe, fapt ce va ameliora cele mai comune simptome ale alergiei respiratorii.

  1. Corticosteroizii nazali

Este indicat ca indiferent de cât de nesemnificativă pare reacția alergică să te adresezi unui medic specialist. Schema de tratament completă și eficientă o vei primi doar în urma unei evaluări.

Articol susținut de Anastasios Medical, o rețea medicală cu clinici în Cluj, Bacău și Zalău. Pentru mai multe detalii și programări, vizitați anastasios.ro.

Parteneri