AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Alexandru Tomescu, despre concertul de la Muzeul Pietrei, din satul copilăriei sale: ”Este un loc unic în România”…

 

Violonistul Alexandru Tomescu, cu o cotă formidabilă între violoniștii lumii, va concerta, pe 14 august, la Muzeul Pietrei din Sângeru, un dar făcut melomanilor, în satul unde au trăit bunicii săi, unde își află odihna de veci tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, unde el însuși și-a trăit o bună bucată din copilărie.

Împreună cu poetul Lucian Avramescu, unchiul său, cel care a inițiat această ”întoarcere acasă”, va realiza primul corcert între miile de pietre cioplite de țărani. Alexandru își amintește că la Sângeru a cântat, copil fiind, prima oară pe o scenă:

” Nu este pentru prima dată când cânt la Sângeru, locurile natale ale bunicilor mei. Debutul aici mi l-am facut in anii ’90, pe cand pregateam concursul Paganini. Am cântat atunci capricii de Paganini sătenilor, la căminul cultural.

Iata că revin in vara lui 2018, cu un recital de vioară solo, ce se va desfasura la Muzeul Pietrei din Sângeru, un loc cu totul special, gândit si pus in scenă de unchiul meu, poetul si scriitorul Lucian Avramescu. Este un loc unic in România, ce degajă o energie si o poezie cu totul aparte.

Pentru mine are si incărcătura istoriei familiale – este casa pe care si-a construit-o strabunicul meu, Victor N. Avramescu, in urma cu aproape 100 de ani. Este firesc si necesar sa revii la radacinile tale. Pentru a intelege trecutul si prezentul. Si mai ales, pentru a clădi cu tot respectul si cu toata energia viitorul”.

Așa cum a mai anunțat AMPress, pe 14 august, cu începere de la orele 17,00, la Muzeul Pietrei din Sângeru va avea loc lansarea romanului ”Despre singurătate” al poetului Lucian Avramescu și concertul violonistului Alexandru Tomescu, eveniment așezat sub semnul Marii Uniri.

Bunicul poetului și străbunicul violonistului,Victor Avramescu, a luptat la Mărășești,a fost un fruntaș al comunei, căreia i-a dăruit chiar clădirea primăriei, funcțională și azi, iar ca răsplată a fost trimis la Canal ca ”dușman al poporului”. A fost un copil sărac, cu patru clase, autodidact, cu o minte strălucită, care a ținut, până a fost alungat din casa lui, un jurnal care face cât o istorie. A visat ca urmașii lui să ajungă ”oameni adevărați”.

Aurelia Apostol, AMPress

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!