• Home
  • Prima
  • Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl, întreruptă. Generatoarele au combustibil pentru doar 48 de ore

Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl, întreruptă. Generatoarele au combustibil pentru doar 48 de ore

centrala cernobil profimedia

Sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, din Ucraina, care au fost capturate de forţele ruse luna trecută, au încetat să mai transmită date către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a anunţat marţi agenţia nucleară a ONU, potrivit digi24.ro.

Alimentarea cu electricitate a centralei a fost întreruptă, iar generatoarele de rezervă, care au intrat în funcțiune, au combustibil pentru doar 48 de ore. Compania ucraineană de energie arată că zona este sub controlul rușilor și nu se poate interveni pentru repararea liniilor de electricitate.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, avertizează că, dacă rețeaua electrică de la Cernobîl nu este reparată, există riscul unor scurgeri radioactive.

„Singura rețea de electricitate care alimentează centrala nucleară de la Cernobîl, ocupată de armata rusă, este defectă. Centrala nu mai are curent electric. Fac apel la comunitatea internațională să ceară de urgență Rusiei să înceteze focul și să permită echipelor de intervenție repare rețeaua.
Rezervele de combustibil ale generatoarelor de la Cernobîl ajung pentru 48 de ore. După aceea, sistemele de răcire a depozitelor de combustibil nuclear uzat vor înceta să mai funcționeze, făcând iminentă scurgerea de deșeuri radioactive. Războiul barbar al lui Putin pune în pericol întreaga Europă. Trebuie să înceteze imediat!”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

Foto – Profimedia

Parteneri