AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Alina Gorghiu, bilanţ pe 2023 privind fugarii aduşi în ţară

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, prezintă luni un bilanţ pe 2023 privind fugarii aduşi în ţară, arătând că 1004 persoane private de libertate au fost preluate, în total, de la punctele de trecere a frontierei, din care 735 de fugari şi 269 de deţinuţi transferaţi.

La 1 ianuarie 2024, în sistemul penitenciar din România, erau private de libertate 1893 de persoane preluate de la punctele de trecere a frontierei, ceea ce înseamnă aproape 8% din totalul deţinuţilor, a precizat ministrul, potrivit news.ro.

”Avem un prim bilanţ pe anul 2023! 1004 persoane private de libertate au fost preluate, în total, de la punctele de trecere a frontierei. Mă refer aici la 735 de fugari şi 269 de deţinuţi transferaţi. La 1 ianuarie 2024, în sistemul penitenciar din România, erau private de libertate 1893 de persoane preluate de la punctele de trecere a frontierei. Asta înseamnă aproape 8% din totalul deţinuţilor”, precizează ministrul.

Alina Gorghiu arată că ”este important să nu mai existe portiţe pentru ca aceste persoane să fugă din România pentru a se sustrage de la răspunderea în faţa legii. Blocarea fenomenului fugarilor va fi o prioritate strategică pentru 2024”.

”Susţinem toate măsurile necesare pentru ca sistemul de monitorizare prin brăţările electronice să fie extins pentru monitorizarea persoanelor inculpate de săvârşirea unor infracţiuni (pentru care este dispusă una dintre măsurile control judiciar, control judiciar pe cauţiune sau arest la domiciliu). Un proiect legislativ care va descuraja fenomenul va fi cel potrivit căruia persoana predată va suporta costurile readucerii in ţară. Nu este corect ca acest efort financiar, multiplicat numai în anul 2023 la peste 1000 de cazuri, să revină contribuabililor oneşti”, afirmă Gorghiu.

 

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!