Am un punct de vedere, dar nu-s de acord cu el!

Am fost întrebat dacă, pe lângă preocupările legate de publicarea primului meu roman, am și un punct de vedere în legătură cu ce se petrece acum în țară. Ce credeți despre mitingul PSD-ALDE și mitingul celor care protestează împotriva Guvernului, ambele programate în Piața Victoriei, în aceeași zi și cam la aceeași oră? Mă întreabă un tânăr, Viorel Iliescu, de la Zlu.ro.
Știi, zic, bancul cu ăla care-i întrebat dacă are un punct de vedere? Am – a răspuns – dar nu-s de acord cu el! Cam așa aș răspunde și eu. M-am săturat să am puncte de vedere cu care să fie de acord cei mai mulți, dar să nu se petreacă nimic. Mai bine să nu fiu de acord cu mine din start. Ce pot să spun e că orice miting și contramiting, puse în aceeași oală, dau rău și se lasă uneori ca la mineriade, cu oase rupte și sânge. Eu i-aș sfătui și pe unii și pe alții să stea acasă în ziua respectivă. Puterea are puterea. Dragnea e șeful Parlamentului, e șeful Guvernului, că doar n-o fi madam Viorica. Vrea și DNA-ul? Să-l ia, că oricum în țara asta totul e politic. Să se pună interimar în locul L. C. Kovesi și are tot. Se opune Iohannis? Să-l suspende, că poate, ce mare brânză! Se poate rezolva totul în cancelarii, vile de protocol și palate, cu majorități, fiindcă PSD are așa ceva, și dacă vrea mai adună. Parlamentarii de la Băsescu, ăia trei-patru, aflu, au trecut la PSD. Ei, na! Păi eu îi știam acolo de la început. L-aș sfătui pe domnul Dragnea, care, firește, mi-e antipatic, să ia aminte cu ce s-a ales domnul Iliescu din contramanifestația din aceeași Piață a Victoriei, atunci, la începuturi? Cu ce s-a ales din Mineriade? Cu puterea! – mi se poate răspunde, ironic. Dar nici ea nu durează. Iar dacă durează, sfârșește urât de tot.
Eu zic să adune Parlamentul, unde și liberalii sunt, mulți dintre ei pesediști, și să-i dea afară pe Kovesi, pe Iohannis, pe oricine. Ce miting?! Cineva mi-a scris pe Facebook în dimineața asta că ăia de la ”rezist” sunt câțiva aurolaci. Îi spulberă PSD-ul! Păi tocmai de aia să nu facă miting. Dacă-s ”aurolaci”, acționează inconștient. Dacă sunt puțini, vor fi striviți și e păcat de firma ”social democrată” să calce în picioare oameni care au credințele lor și iluziile lor.
”Rezistenților” ce să le spun? Să stea și ei acasă. Au dârdâit degeaba, în ger, așa cum eu am scris degeaba. Sunt și vor fi într-o zi urne de vot. Să meargă la vot, dacă va mai fi permis. Să nu-și bage indiferența în urne. Votul n-a omorât pe nimeni, doar a ridicat pe culmi de putere pe cei care au vrut-o. Justiția e un pericol pentru oamenii cu averi ai marilor birouri și scaune? Să fim serioși. Judecătorii i-au scăpat pe cei mai mulți, iar unul cum ar fi Traian Băsescu zburdă prin televiziuni și Parlament cu tone de dosare penale nescrise după el. Udrea a fost condamnată? Și ce dacă?! E atât de bogată încât își poate cumpăra un post de ”primă doamnă” în Costa Rica. Nu mai e așa arătoasă, că mai punea și acolo de două portofolii ministeriale și un loc de mâță torcând pe fotoliul de lângă biroul cel mai înalt, cum scria o altă fostă mâță de la Cotroceni.
Vă e frică de ceva? – am mai fost întrebat. În general de nimic. Mi-e greață de abuzuri, indiferent cine le face. Frică? Cred că nu ar fi confortabil ca toată puterea unei țări să încapă, din nou, în pumnul unui singur individ. Acel individ există și e foarte aproape de această tragică performanță. Opoziția, cea care ar trebui să i se opună, nu există, așa că…mi-e frică uneori pentru poporul român.

P.S. În legătură cu datul afară. Ar mai fi cineva care nu-i cuminte. Poporul, că și el supără uneori. Dar el se dă singur afară așa că nu e nevoie de sforțări, cu atât mai puțin de mitinguri. Pleacă singur, în patru zări și lasă politica, justiția, să-și facă treaba constituțional, acasă.

Lucian Avramescu, pentru ZLU.ro