Amenzi de 1500 lei dacă nu te legitimezi în fața polițistului sau jandarmului. 2000 sau 3000 dacă dai muzica tare

 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru sporirea atribuțiilor polițiștilor. Actul normativ prevede, printre altele, amendarea cu până la 1.500 de lei a persoanelor care refuză să furnizeze polițiștilor sau jandarmilor date de identificare sau să se prezinte la sediul Poliției. Sunt prevăzute și amenzi mai mari pentru cei care organizează petreceri zgomotoase.

Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice a fost inițiată de fostul ministru de Interne Carmen Dan și vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache.

În forma anterioară a legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, sancțiunea era de maxim 500 de lei amendă.

Printre situațiile în care poliţistul este îndreptăţit să legitimeze când:

„- aceasta încalcă dispoziţiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală;

– există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori are cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;

– aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spaţiu în care accesul este controlat;

Poliţistul este obligat să aducă la cunoştinţă persoanei, verbal, motivul legitimării .

O altă modificare legislativă vizează sancționarea celor care organizează petreceri private și folosesc aparatură muzicală care tulbură liniștea cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei.

Mai mult pe DIGI24.ro