Ana Luciana Avramescu: Cu sania, pe uliţele satului

Cu sania, pe uliţele satului, la Sângeru, petrecem în fiecare an. Bineînţeles, când este zăpadă! Petrecem ca în ,,Iarna pe uliţă’’ a lui Coşbuc. Ne regăsim în strofa: „Sunt copii. Cu multe sănii/De pe coastă vin ţipând/Şi se-mping şi sar râzând/Prin zăpadă fac mătănii/ Vrând-nevrând”.

Ne distrăm, iar mâine este ultima zi de sanie. Vom sta mai mult. Până weekend-ul viitor, cum zic toţi sfărşitului de săptămână, când poate nu mai este zăpadă. Tata îmi povestea ceva ce ştie de la bunica lui: Cricovul Sărat, este logic, sărat(asta am zis-o cu ale mele cuvinte), iarna nu îngheţa nici de Bobotează, când este foarte ger. Pe vremuri, fetele ieşeau de Bobotează la ora douăsprezece noaptea să se scalde pentru a-şi afla ursitul. Era o datină a primeniri.
Bun, ne-am primenit destul (glumesc), aşa că acum trecem la lucruri serioase(de parcă legenda nu ar fi serioasă). ,,Omul sfinţeşte locul’’ zice Tusk (Tusk este preşedintele Comisiei Europene). La noi, iarna, „Sania sfinţeşte locul”.
Azi am făcut concursuri de sanie. Eram câte doi pe una şi cine ajungea cel mai departe câştiga. Am câştigat un meci, în echipă cu colegul meu Luci. Scorul a fost la cele trei sănii : 3-0-0. Nu contează asta pentru că şi colegii mei au fost la fel de buni! Petre şi Dalia au fost magnifici pentru că erau foarte aproape de mine, iar Elena şi Antonia au fost foarte bune.
În poza articolului ne regăsiţi pe toţi, în afara Antoniei, care se plictisise, poate obosise, are doar şase ani, şi a plecat acasă. Am avut noroc cu mama lui Petre care a vrut să ne lase o amintire pentru când vom fi mari. Este bine să petreci timpul cu familia şi prietenii,fiindcă o să ai ce-ţi aminti. O să avem şi noi AMINTIRI DIN COPILĂRIE!

O să-mi spuneţi că nu v-am povestit nimic interesant. Tata mi-a spus că lucra, cu AMPressul lui, al nostru, pentru agenţia de presă spaniolă EFE. Ei considerau o ştire importantă doar dacă mureau şase persoane. Au murit mai puţini? Nu-i interesa! Astăzi, pe derdeluşul de lângă Cricov nu şi-a rupt nimeni piciorul, cu toate că am căzut de o sută de ori şi, Doamne fereşte, nu a murit nimeni. Deci nu e o ştire de presă. Aşa că vă urez o viaţă fără ştiri de presă şi „La mai puţine căzături!”
Elevă în clasa a V-a B, Scoala Sângeru