Analiza de sol: informații generale
Cu analize sol periodice vei reuși să controlezi mai bine acești factori, să controlezi efectele măsurilor precedente și să optimizezi viitorul program de fertilizare.
În plus, pe lângă aceste analize de sol, există persoane care fac și analize fizico-chimice pentru sol și sedimente, pentru a determina caracteristicile fizico-chimice ale solului.
Calcar, pământ argilos, sol umed, acid sau alcalin…solurile din grădină diferă și de caracteristicile sale depind în mare măsură culturile. Pentru a-ți cunoaște bine pământul, analizează solul.
Prelevarea
Partea solului pe care ar trebui să o analizezi este cea din care majoritatea vegetalelor vor incepe să crească și să se dezvolte. Cu alte cuvinte, un strat de pământ situat la o adâncime de 20-30 centimetri, care poartă numele de strat arabil. Dacă o parte din grădina ta este mai nisipoasă ar trebui să faci analize distincte.
Amestec și eșantion
Pe un ziar deschis sau pe o suprafață din plastic amestecă diferitele prelevări pentru a obține ceva omogen. Vei obține un sol mediu, destul de reprezentativ pentru solul grădinii tale. Probele de sol care au fost recoltate vor fi trimise mai apoi la laborator pentru a fi analizate. Dacă aceste probe nu se pot trimite imediat la un laborator din varii motive, atunci ar trebui să fie depozitate într-un frigider însă nu mai mult de 15 zile.
După analiză vei primi interpretarea rezultatelor alături de o recomandare pentru un plan de fertilizare. Analiza solului conține în general informații despre potasiu, calciu, fosforul asimilabil și magneziu, azotul nitric dar și despre textura solului, PH-ul său sau conductivitatea electrică.
De ce este necesară o analiză a solului?
O analiză de sol este deosebit de importantă, trebuie efectuată înainte de a te gândi să înființezi orice cultură deoarece aceasta îi ajută pe fermieri să determine dacă tipul respectiv de sol este potrivit pentru plantele care urmează să fie cultivate. În plus, analiza de sol este crucială și pentru stabilirea unui plan adecvat de fertilizare.
O analiză de sol este necesară din următoarele motive:
- Pentru determinarea cantității de nutrienți disponibili;
- Pentru a se determina randamentul programelor de fertilizare și pentru a se obține recomandările necesare;
- Pentru a se putea calcula cantitatea de îngrășăminte necesară fiecărei culturi în parte;
- Pentru a se determina nivelul PH-ului din sol și alți indicatori esențiali pentru cultură;
- Pentru a se determina cultura potrivită care poate fi înființată pe acel tip de sol;