Andrei Baciu: La un cutremur, Institutul Fundeni și Institutul de Urgențe Cardiovasculare s-ar putea prăbuși
Invitat la Interviurile Digi24.ro, Andrei Baciu, secretar de Stat în Ministerul Sănătății, a răspuns întrebărilor jurnalistului Alexandru Rotaru.
Care este planul României în cazul unui astfel de cataclism?
Toate sunt gestionate de DSU. Există un plan de răspuns la cutremur. Prevede desfășurarea tuturor resurselor necesare pentru asistență și victime.
Câte dintre spitalele din România ar supraviețui unui cutremur de peste 7,4 grade pe scara Richter?
Prima este ceea ce se poate face din punct de vedere operativ și mai este vorba de infrastructura spitalicească.
Câte spitale au fost expertizate tehnic, câte s-ar prăbuși?
Mare parte din ele sunt construite în anii 60-70. Nu toate locațiile de astăzi ale spitalelor nu au fost destinate spitalelor de atunci. Depinde dacă au fost sau nu renovate sau cum au fost păstrate. Institutul Clinic Fundeni vă poate răspunde la această întrebare. Institutul Național de Urgențe Cardiovasculare C.C. Iliescu. Acestea funcționează în două clădiri vechi. O clădire a fost reamenajată și ranforsată undeva în anii 2000 și este suficient de solidă iar cealaltă nu a beneficiat de amenajările necesare. Cele două instituții au căutat soluții. Pentru Institutul de Boli Cardiovasculare, acesta are de câțiva ani deja de finalizat un soi de plan de fezabilitate. Pentru a nu-și mai desfășura activitatea astfel, este aprobat în lista care va fi finalizată în curând cu finanțare din PNRR, astfel că pentru acest institut se va construi o clădire nouă.
Continuarea pe digi24.ro