Angela Gheorghiu: Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea
Soprana Angela Gheorghiu spune că nu datorează nimic României, că niciodată în cariera sa nu a fost susținută de “acest stat sau de instituțiile lui” și că, dimpotrivă, ea a susținut muzicieni români, invitându-i în concertele sale, pe onorarii importante. Ea a reacționat astfel într-un mesaj în care explică de ce l-a atacat dur pe dirijorul Cristian Măcelaru, pe care l-a numit “un laş şi un trădător, un alt român”, după ce acesta ales să dirijeze, în faţa Turnului Eiffel, Rapsodia Română de George Enescu și ar fi refuzat să o distribuie în spectacol.
“Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea.
Dintre aceștia amintesc pe dirijorii Ion Marin, Tiberiu Soare, Ciprian Teodorașcu, pe tenorii Teodor Ilincai, Stefan Pop,Bogdan Mihai Ionut, Marius Brenciu, Marius Manea, Calin Bratescu, Vlad Miriţă, Marius Budoiu… pe soprana Iulia Isaev si pe baritonul George Petean, pe pianiștii Alexandru Petrovici, Alexandra Dariescu și Dan Grigore.
Ba chiar am invitat Filarmonica “George Enescu” din București la concertul meu din Oman, Muscat și la concertul meu de la Luxemburg (cu ocazia aderării României în Uniunea Europeană)… deși Filarmonica nu m-a invitat niciodată…Am invitat Corul Madrigal și pe Marin Constantin pentru înregistrarea discului cu muzica sacră (religioasă) Mysterium, la Londra, disc pe care am înregistrat inclusiv muzica ortodoxă românească orchestrată special pentru această înregistrare. La inițiativa mea, BBC a venit în România și a realizat un documentar cu această muzică, la mănăstirile din Moldova. Nu am fost obligată să îi invit pe ei, puteam să invit pe cine doresc eu, așa cum pot să o fac și acum”, a scris Angela Gheorghiu, duminică, pe Facebook, potrivit hotnews.ro.
Soprana spune că, în 32 de ani, a avut în România 4 sau 5 concerte cu onorarii și 8-10 concerte sau apariții în concerte de caritate și niciun spectacol de operă, cu excepția examenului de licență a Universității de Muzică București, care a avut loc la Cluj în 1990.
Mai mult aici