Apartamente Brașov: Locuințele livrate anul acesta sunt deja vândute. Ce se întâmplă de la anul

Te gândești cum va evolua piață imobiliară la anul sau peste doi ani? Ai vrea să activezi într-un fel sau altul pe această piață și nu știi încotro vor merge lucrurile?

Uite ce spun experții. Iar afirmațiile lor sunt valabile indiferent că vorbim despre apartamentele din Brașov, București sau Timișoara.

Andrei Sârbu, CEO al companiei de consultanţă imobiliară SVN, e de părere că,  dacă anul acesta apartamentele livrate sunt deja vândute, peste doi ani doar puţin, peste jumătate vor avea client.

Distribuie prietenilor

“Micşorarea gradului de îndatorare, devalorizarea leului şi creşterea dobânzii, alături de zvonurile lansate în piaţă, vor afecta piaţa în următorii ani”, explică el.

Cererea pentru locuințe va scădea

Cererea pentru locuinţe noi va încetini în următorii doi ani, iar cei mai afectaţi clienţi sunt cei care cumpără prin programul Prima Casă.

„Având în vedere evo luţia pieţei, estimăm că dacă în prezent ce se livrează acum sunt vândute aproape integral, cele care vor fi gata anul viitor vor fi vândute în proporţie de 80%, iar cele cu livrare peste doi ani vor fi vândute în acel moment în proporţie de 60%”, explică specialistul.

„Cei mai afectaţi de evoluţia pieţei sunt cei din mass market – cele de 800 – 1.200 euro metru pătrat util. 80-90% din totalul scăderii din acest an vin din programul Prima casă. În Bucureşti şi Ilfov vor fi puse pe piaţă în acest an 11.300 de apartamente noi“, a mai spus acesta.

Și în acest moment vânzările prin programul Prima Casă sunt mult mai mici decât în anii trecuți.

„Diferenţa dintre acum şi 2007 este că atunci 80% din apartamente erau cumpărate de investitori speculativi, cei care cumpărau strict pentru a vinde mai scump. Acum procentele s-au inversat – 10% sunt cumpărate de cei care vor să vândă mai scump, 10% de cei care cumpără pentru a închiria şi 80% de utilizatori finali“, a mai spus specialistul.

Cum au evoluat prețurile în ultima perioada în țară

Pentru moment însă, rapoartele din iulie arată că prețurile apartamentelor (noi și vechi) s-au majorat atât pe plan național, cât și în mai multe orașe importante, cum ar fi Bucureștiul, Brașovul, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Constanța.

În Capitală, de exemplu, s-au scumpit atât apartamentele vechi, cât și cele noi, în Brașov s-au scumpit cele vechi și s-au ieftinit cele noi, iar în Cluj-Napoca s-au scumpit ambele tipuri de locuințe.

În Constanța s-au scumpit apartamentele vechi și s-au ieftinit cele noi, în Iași s-au scumpit toate, dar mai ales cele nou construite, pe când în Timișoara a scăzut prețul prentru ambele tipuri de locuințe.