Apartamente de închiriat în Iași – Chiriile ANL cresc în acest an

163368805

Apartamente de închiriat în Iași se caută tot mai mult. Și asta pentru că orașul, centru universitar de prestigiu, este în continuă dezvoltare. Și piața locurilor de muncă s-a dezvoltat substanțial. Prin urmare cererea de apartamente de închiriat în Iași e mare.

Apartamente de închiriat în Iași există și sub tutela ANL. Numai că cei care caută apartamente de închiriat în Iași la ANL trebuie să știe că locuințele și chiriile se scumpesc substanțial. Și asta pentru că s-a majorat valoarea de înlocuire pe metrul pătrat.

Ce este valoarea de înlocuire

Valoarea de înlocuire se traduce prin suma cheltuielilor necesare construcției sau readucerii în aceeași stare de întreținere de dinaintea daunei, a unei clădiri sau a unui bun imobiliar. Aceasta se stabilește anual prin Ordinul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Valoarea de înlocuire pe metrul pătrat pentru locuințele ANL este importantă pentru calcularea prețului locuințelor și al chiriilor la apartamente de închiriat în Iași și în toată țara. Potrivit articolului 1 al Ordinului 3519/2020, pentru anul în curs, valoarea de înlocuire este valoarea medie ponderată pe metru pătrat, calculată pe baza valorii contractelor de antrepriză încheiate, în condițiile legii, în cursul anului 2019 de către Agenția Națională pentru Locuințe cu antreprenorii. Și se majorează cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderată pe metru pătrat a locuințelor puse în funcțiune în anul 2019 în cadrul Programului de construcții locuințe pentru tineri și valoarea medie ponderată pe metru pătrat contractată la momentul începerii lucrărilor acestor locuințe.

Cu cât cresc chiriile ANL

Prțul chiriilor a crescut din cauza măririi valorii de înlocuire pe metrul pătrat. Legea a intrat în vigoare la data de 3 august, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Așa se face că, în 2020, aceasta va fi de 2996 lei. Anul trecut, era de 1916, 42 lei. Cei care ocupă apartamente de închiriat în Iași și în țară de la ANL pot cumpăra locuințele în care au stat în chirie minimum un an. Potrivit ordinului ministerial, anul trecut au fost finalizate 317 contracte de construcție de locuințe ANL, din peste 1100 semnate.

Parteneri