Arafat: Valul 4 poate fi prevenit cu cât avem mai multe persoane vaccinate. Să lăsăm sfaturile „divelor” de pe televiziuni

Entuziasmul pentru vaccinare al populației a scăzut și din cauza sfaturilor „unor dive” de pe televiziuni, care pozează în experți și răspândesc opinii false, a declarat vineri seara la Digi24 Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Noi putem să prevenim un val patru al pandemiei cu cât avem mai multe persoane care s-au vaccinat. Acest lucru ce înseamnă? Înseamnă: lăsăm sfaturile divelor de pe televiziuni – și știu despre cine vorbesc aici, dar nu vreau să spun numele – una, în mod special, care apare și comentează toată ziua”, a spus Arafat, potrivit digi24.ro.

La insistențele moderatorului de a nominaliza persoana respectivă, Raed Arafat a spus: „Eu am evitat să numesc, dar când apare una ca doamna Budeanu, care toată ziua am fost în gura ei cu toții, comentând vaccinarea, măsurile, tot, într-un limbaj pe care nu pot să-l descriu. Da, este dreptul acestei persoane să-și spună opinia. Cu toții avem acest drept să ne spunem părerea. Dar când această părere este exprimată de o persoană care se pretinde un expert și mulți oameni o cred devine o problemă. Și această persoană când este promovată – și nu numai ea – și vine cu păreri care nu sunt medical fundamentate înseamnă că avem o problemă ”, a explicat Raed Arafat.

Distribuie prietenilor

„Dacă un mesaj fals, nebazat pe știință, este răspândit continuu, în fiecare zi, în fiecare seară, peste tot, mai puternic decât mesajele care explică, atunci o să zică lumea poate medicii sunt proști, poate medicii nu știu”, a spus oficialul.

El a subliniat că în acest caz o responsabilitate revine și moderatorului emisiunilor în care apar astfel de personaje, dar a recunoscut că și autoritățile au „fără discuție” o vină, pentru că nu reușesc să transmită un mesaj mai puternic.

„Responsabilitatea noastră ca și comunitate este să ne informăm de la infecționiști, de la epidemiologi, de la oameni specializați, să vedem alte țări ce fac. Am venit și am atacat vaccinurile și am spus că vacccinurile vor crea catastrofe la oameni. Atunci, hai să ne punem întrebarea: Israelul chiar vrea să ucidă toată populația lui, dacă i-a vaccinat? Sau Marea Britanie? Au milioane, unii au atins 70 la sută deja din populație vaccinată. Trebuie să ne gândim un pic mai mult. Noi ne facem rău ascultând astfel de abordări și ajungem în situația în care oamenii, bătrânii, se sperie, nu vor să se vaccineze și rezultatul va fi că vor cădea victima unor variante noi sau a unei variante delta predominante, care va începe să se răspândească mai repede, e mai infecțioasă și cei nevaccinați rămân vulnerabili”, a argumentat Raed Arafat.