Arhiepiscopul Irineu: Satul românesc îmbătrâneşte, iar locuitorii săi sunt chinuiţi de sărăcie şi de singurătate

Satul românesc îmbătrâneşte, iar locuitorii săi sunt chinuiţi de sărăcie şi de singurătate, afirmă arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Irineu, în Pastorala de Paşte adresată clerului, cinului monahal şi credincioşilor din Eparhie.

„De fiecare dată când serbăm Sfintele Paşti, ne gândim la mediul rural şi la cei care au trăit în satul românesc, în acest ‘sfânt pământ inspirator’, cum îl numeşte scriitorul Liviu Rebreanu. Aici, trăirea românească a fost o credinţă puternică în învierea din morţi, un entuziasm nestăvilit pentru viaţa de dincolo, un dor de primenire spirituală şi o duioşie fără seamăn faţă de sufletele celor dragi, ‘adormiţi întru Iisus’ (I Tes. 4, 14). Paştele celebrat în satul românesc atestă marea străvechime a creştinismului nostru apostolic, străvechime care se confundă cu cea a neamului. Iată de ce trebuie să ne îndreptăm către acest sat cu bisericuţa din deal şi cimitirul de lângă ea, ca astfel să putem regăsi identitatea noastră, rădăcinile noastre de români, viaţa noastră autentică, străbătută de bucuria radioasă a Învierii Divinului Răscumpărător”, a arătat arhiepiscopul de Alba Iulia.

Potrivit acestuia, în 2019, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ‘Anul omagial al satului românesc’, „constatăm cu mâhnire că satul nostru îmbătrâneşte, iar locuitorii săi sunt chinuiţi de sărăcie şi de singurătate”.

Distribuie prietenilor

Mai mult pe Agerpres.ro