• Home
  • Știri
  • Astăzi se împlinesc 21 de ani de la atacurile teroriste asupra turnurilor World Trade Center și Pentagonului

Astăzi se împlinesc 21 de ani de la atacurile teroriste asupra turnurilor World Trade Center și Pentagonului

atentate 11 septembrie 1

Pe 11 septembrie 2001 şi-au pierdut viaţa 2.977 persoane în New York, Washington, Pensylvania. Atacurile teroriste din SUA au constat într-o serie de deturnări de linii aeriene şi atacuri sinucigaşe comise de 19 militanţi asociaţi grupului extremist islamic Al-Qaida.

Atacurile împotriva oraşului New York şi Washington, D.C., care au declanşat un efort enorm al Statelor Unite de combatere a terorismului, au fost considerate cele mai letale atacuri teroriste asupra solului american din istoria statului, conducând, după cum spune FBI, la schimbări de amploare în abordările şi operaţiunile antiteroriste din SUA şi din întreaga lume.

La 11 septembrie 2001, la ora locală 8.46 (15.45 – ora României), un avion de pasageri Boeing-767 al companiei American Airlines loveşte unul dintre turnurile gemene de 110 etaje al complexului World Trade Center din New York (Turnul de Nord), toate persoanele aflate la bord murind pe loc, scrie Agerpres, potrivit digi24.ro.

În aceeaşi zi, la ora 9.03, un al doilea avion deturnat, un Boeing-737 al companiei United Airlines (zbor 175), loveşte cel de-al doilea turn – Turnul de Sud, provocând moartea tuturor pasagerilor de la bord.

Un al treilea avion se prăbuşeşte în Pentagon la ora locală 9.37, toţi pasagerii de la bord fiind ucişi instantaneu, alături de civili și militari din clădire. La ora 10.03, în apropiere de Shanksville, Pennsylvania, 40 de pasageri şi membri ai echipajului de la bordul zborului 93 al United Airlines au murit, atunci când avionul s-a prăbuşit într-un câmp. Î
n total, la 11 septembrie 2001 şi-au pierdut viaţa 2.977 persoane în New York City, Washington, Pensylvania. Printre decedaţi se aflau şi trei români care lucrau la etajul 103 al primului turn WTC.

În 2006, au început lucrările de construcţie la noul World Trade Center pe locul fostului World Trade Center. Clădirea a fost deschisă oficial la 3 noiembrie 2014.

Parteneri