Astăzi, Sfânta Cecilia, cea care veghează și ajută muzicienii

 

Sfânta Cecilia face parte dintre sfinții mai puțin cunoscuți. În fiecare an, pe 22 noiembrie, credincioșii creștini o pomenesc, cu fastul cuvenit, pe Sfânta Muceniță Cecilia sau Santa Cecilia din Trastevere. Este un simbol de smerenie și de iubire față de Dumnezeu, dar și patroana spirituală a muzicienilor.

Despre Sfânta Cecilia se știe că a venit pe lume la Roma, în sânul unei familii cu stare. Încă din adolescență, Sfânta Cecilia avea o frumusețe răvășitoare. Era plină de talente și avea o cultură deosebit de bogată. Harul muzicii l-a dobândit și cânta dumnezeiește. Numai că a ales să-și dedice viața credinței creștine, în ciuda numeroșilor pețitori care-i dădeau târcoale.
Rugăciunile au sfințit-o
Făcuse un jurământ de castitate în numele credinței. Dar tatăl ei a luat decizia de a o căsători cu un tănăr necredincios, Valerian. În ziua în care a avut loc nunta, Cecilia s-a rugat, cântând și recitând psalmi. Voia să scape din situația în care se afla împotriva dorinței ei. După ce oaspeții au plecat, mirii s-au retras în camera nupțială. Atunci, Cecilia i-a spus mirelui ei că are un înger păzitor. Și că acesta îl va face să se căiască amarnic dacă va încerca să o atingă. Și că, în cazul în care îi va respecta fecioria, îl va proteja și pe el.
Neîncrezător, Valerian i-a cerut Ceciliei să-i arate acel înger, iar i-a spus că îl va putea vedea numai după ce va primi Botezul. Așa se face că Valerian a fost convertit la credința creștină, din respect pentru soția lui. Legenda spune că, într-o zi, când a venit acasă, Valerian și-a găsit soția rugându-se la un înger spectaculos, cu aripi de foc, care i-a pus ei pe cap o cunună de trandafiri, iar lui, una de liliac. Cei doi soți au trăit în continuare fără de păcat, făcând acte de binefacere pentru oameni aflați la nevoie.

Mai mult pe libertateapentrufemei.ro