Astăzi, Sfânta Muceniţă Evdochia

Sfânta Muceniţă Evdochia este prăznuită în fiecare an la data de 1 martie.

Evdochia a trăit în cetatea Heliopolis, Liban, în vremea împăratului Traian. Ea era samarineancă de neam dar slujitoare a diavolului în fapt, frumoasă la chip şi minunată la trup, pe mulţi îi ademenea şi-i înşela ducându-i spre pierzanie, trecând bogăţiile lor în vistierii necinstite. Era vestită în imperiu în aşa fel încâtmulţi tineri bogaţi îşi făceau de treabă la Ilipolis dar în realitate doreau doar să îşi chetuie banii pentru a se bucura de compania Evdochiei şi să se dedulceasă cu frumuseţile ei. Ea adunase avere mare din faptele ei pline de păcate şi ar fi putut stârni chiar şi invidia împăratului şi avea inimia atât de împietrită încât numai puterea dumnezeiască putea vindeca durerea şi deznădejdea din sufletul păcătoasei.

Minunea s-a înâmplat şi cea care a fost vas spurcat a devenit vas al curăţeniei, groapa de gunoi a devenit izvor curat, şi cea care a dus pe mulţi în păcat a devenit sursă de mântuire pentru şi mai mulţi. Un călugăr pelerin pe nume Gherman a ajuns la Heliopolis şi după cum avea obiceiul în loc să doarmă, noaptea cânta psalmi citea din Evanghelie. În acea noapte, a citit despre înfricoşătoarea judecată a lui Dumnezeu unde cei drepţi vor lumina cu lumina cea dumnezeiească iar cei nedemni vor merge în iad , în focul cel nestins unde vor fi chiuiţi pentru vecie. Evdochia care avea locul de odihnă în apropiere şi pentru că era cald dormea cu geamul deschis. Când călugărul Gherman a început a cânta psalmii ea s-a tezit şi a început a asculta, iar mai apoi a ascultat şi ceea ce el a citit. Astfel, până la ziuă ea nu a mai putut adormi ci s-a tot gândit la păcatele ei cele multe şi la judecata lui Dumnezeu, înfricoşetoare tocmai pentru că este dreaptă şi pentru că sentinţa dată este pentru veşnicie.

Distribuie prietenilor

A doua zi de dimineaţă l-a chemat la ea pe monah şi tulburată a început a-i pune întrebări. Gherman i-a răspuns că nu se poate mântui decât dacă încetează să mai păcătuiască şi dacă renunţă la desfâul în care trăieşte. Ea a eliberat toţi sclavii pe care-i avea şi le-a dat fiecăruia răsplată după slujba lor, ba încă mai mult decât atât. Apoi a mers la episcopul cetăţi, un anume Teodot, şi ia cerut să o boteze cu botezul Duhului sfânt. Acesta mai întâi a cercetat-o şi după ce a găsit-o vrednică a botezat-o. Atunci ea a dărut săracilor tot ce avea iar când German a întâlnit-o din nou şi a văsut-o săracă şi plină de râvnă a-i sluji lui Hristos a luat-o şi a dus-o la p mănăstire de fecioare unde a făcut-o monahie. Unull din cei care era îndrăgostiţi de Evdochia a încercat prin înşelăciune să ajungă la ea, şi după ce a ajuns a încercat să o corupă şi să o aducă cu el din nou la viaţa lumească, dar Evdochia ascultându-i cuvintele viclene şi vorbele înşelătoare l-a refuzat demascându-l ca fiind în slujba diavolului şi păcătosul a căzut pe loc mort la picioarele ei. Măicuţele care erau de faţă s-au înspăimântat şi mai apoi s-au minunat de mare putere a lui Dumnezeu şi se întrebau ce să facă cu mortul, pentru că în acea vreme multă ură se îndrepta asupra creştinilor şi aşteptau cele mai mici motive să-i împrăştie şi să-i pedepsească, air un mort în curtea mănăstirii ar fi fost cel mai la îndemână motiv. Aşa că Evdochia s-a rugat la Dumnezeu pentru ajutor şi a acesta a înviat pe cel mort. Acesta cunoscând acum adevărul s-a aruncat la picioarele sfintei şi şi-a cerut iertare.

Multe minuni a făcut Evdochia şi pentru buna ei vieţuire a primit darul învierii morţilor, iar cei ce vedeau minunile săvârşite de ea îndată credeau. A trăit încă 56 de ani după ce a primit botezul şi a primit moarte mucenicească de la Vicenţiu guvernatorul, om mereau furios şi duşman de moarte al creştinilor, care şi-a trimis ostaşii să-i taie capul.