• Home
  • Știri
  • Astăzi, Ziua internațională a păcii. ”Sfârşit Rasismului. Construiţi Pacea”

Astăzi, Ziua internațională a păcii. ”Sfârşit Rasismului. Construiţi Pacea”

ziua pacii 1

La 21 septembrie este aniversată Ziua internaţională a păcii.

Sărbătorită anual, la nivel internaţional, această zi a fost instituită în anul 1981, prin adoptarea în unanimitate a Rezoluţiei 36/67 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. A fost instituită pentru a spori la nivel internaţional angajamentul în slujba păcii dincolo de orice diferenduri şi pentru a contribui în plus la edificarea unei culturi a păcii, potrivit https://internationaldayofpeace.org, citat de Agerpres.

Se urmăreşte, deopotrivă, comemorarea şi consolidarea idealurilor păcii în interiorul şi în relaţiile dintre naţiuni, precum şi în rândul oamenilor.

”În fiecare an, la 21 septembrie, Organizaţia Naţiunilor Unite cere fiecăruia, oriunde, să respecte timp de 24 de ore non-violenţa şi încetarea focului. (…) Apelul nostru de încetare a focului rezonează în multe locuri şi cu diferite grupuri”, potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, notează https://internationaldayofpeace.org.
Tema aleasă de ONU pentru marcarea acestei zile în 2022 este este ”Sfârşit Rasismului. Construiţi Pacea”. Pe marginea acestei teme alese, secretarul general al ONU Antonio Guterres a subliniat: ”Rasismul continuă să otrăvească instituţiile, structurile sociale şi viaţa zilnică în fiecare societate. Continuă să fie un vehicul pentru inegalitate persistentă. Şi să nege oamenilor drepturile lor fundamentale. Destabilizează societăţi, subminează democraţii, erodează legitimitatea guvernelor.”, potrivit https://www.un.org/.

Parteneri