Astăzi, Ziua Jandarmeriei Române

jandarmeria

În fiecare an, la data de 3 aprilie, este marcată Ziua Jandarmeriei Române.
„Inca de la aparitia sa ca arma, Jandarmeria Romana a constituit principala institutie destinata gestionarii ordinii publice, in slujba si mereu aproape de cetatean. In ofis-ul domnesc privind „slujba Jandarmeriei” in principatul Moldovei, se stipula faptul ca Jandarmeria este o putere infiintata pentru „a priveghea siguranta publica, tinerea bunei oranduieli si aducerea la implinire a legilor” si faptul ca „jandarmeria este datoare sa dea sprijin ori careea persoane ar cere ajutorul sau intr-un moment de primejdie.”
Jandarmii au aparut in Principatele Romane odata cu renasterea armatei moderne, dupa revolutia lui Tudor Vladimirescu.
Domnitorul Grigore Alexandru Ghica i-a organizat ca Arma, infiintand primul regiment de jandarmi.
Alexandru loan Cuza a inclus acest corp in cadrul armatei permanente si, astfel, Jandarmeria a devenit o Arma a ostirii romane.
In timpul lui Carol I, la 1 septembrie 1893, Jandarmeria se constituia ca institutie a statului, acreditata cu asigurarea securitatii si ordinii publice, in special in mediul rural, acolo unde traia si muncea peste 75% din populatia tarii.
Ca Arma a armatei romane, Jandarmeria a fost o prezenta activa in toate razboaiele duse de aceasta, executand in principal politia frontului, asigurand ordinea si securitatea in zona armatelor de operatii si inapoia lor.
Considerate astazi necesitate de identitate, cele peste doua decenii trecute de la momentul 1989, scormonesc in memoria camarazilor, jandarmi de mare onoare, care dupa ce si-au incheiat cu sentimentul datoriei implinite cariera, au ramas pilonii de sprijin pentru generatiile ce le-au urmat”, scrie jandarmeria-braila.ro.

Parteneri