Astăzi, Ziua Mondială a Populaţiei

populatie

Anul 1987 a reprezentat momentul de debut al consacrării, la iniţiativa ONU, a zilei de 11 iulie ca Zi Mondială a Populaţiei, pentru a atrage atenţia asupra problemelor globale legate de populaţie. În 11 iulie 1987, populaţia mondială ajunsese la 5 miliarde de locuitori, iar la 31 octombrie 2011 Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie, UNFPA, anunţa că pe Terra trăiau deja 7 miliarde de locuitori.

Astăzi, s-au mai adăugat peste 100 de milioane de persoane. Populaţia planetei continuă să crească, în medie, cu 2,6 oameni pe secundă. În 2011, populația globală a atins pragul de 7 miliarde, aproape 7,9 miliarde în 2021 și se aşteaptă să crească la aproximativ 8,5 miliarde în 2030, 9,7 miliarde în 2050 și 10,9 miliarde în 2100.

Această creștere a fost determinată în mare parte de un număr tot mai mare de persoane care au supraviețuit până la vârsta reproducerii și a fost însoțită de schimbări majore ale ratelor de fertilitate, creșterea urbanizării și accelerarea migrației. Aceste tendințe vor avea implicații de anvergură pentru generațiile viitoare.

La începutul anilor 1970, femeile aveau 4-5 copii fiecare; până în 2015, fertilitatea a scăzut sub 2,5 copii pentru fiecare femeie. Între timp, durata medie de viață la nivel global a crescut, de la 64,6 ani la începutul anilor 1990 la 72,6 ani în 2019.

În plus, lumea înregistrează niveluri ridicate de urbanizare și migrație accelerată. 2007 a fost primul an în care mai mulți oameni trăiau în zonele urbane decât în zonele rurale, iar până în 2050 aproximativ 66% din populația lumii va locui în orașe.

Aceste tendinţe afectează dezvoltarea economică, ocuparea forței de muncă, distribuția veniturilor, sărăcia și protecția socială. Ele afectează, de asemenea, eforturile de asigurare a accesului universal la îngrijire medicală, educație, locuințe, canalizare, apă, alimente și energie. Pentru a răspunde corespunzător nevoilor indivizilor, factorii de decizie trebuie să înțeleagă câți oameni trăiesc pe planetă, unde sunt, câți ani au și câți oameni se nasc în continuare.

O populaţie de 8 miliarde are profunde implicaţii asupra dezvoltării durabile, a urbanizării, a accesului la serviciile publice de sănătate şi de angajare a tinerilor. Creşterea populaţiei mondiale este o problemă globală, pentru rezolvarea căreia se propun strategii integrate, în special privind asigurarea resurselor naturale, în condiţiile epuizării celor neregenerabile, a cerinţelor tot mai sofisticate de consum care aduc prejudicii mediului şi adâncirii sărăciei în tot mai multe zone ale lumii.

Se estimează că, dacă toţi locuitorii Terrei ar trăi la nivelul Elveţiei, pe planetă nu ar putea fi mai mult de 600 de milioane de persoane, iar dacă populaţia ar trăi ca strămoşii noştri, ar putea subzista pe Glob 18-20 de miliarde de persoane.

Ritmul creşterii populaţiei este susţinut în primul rând de Africa, Asia şi America Latină, în timp ce în Europa populaţia este în descreştere. Conform estimărilor ONU, populaţia Africii va creşte în acest secol de la 1.1 miliarde în prezent până la 4 miliarde la sfârşitul secolului, iar forţa de munca va proveni majoritar din acest continent. În 2100, cele mai populate ţări vor fi India, cu aproape 1.5-1.6 miliarde, urmată de China şi Nigeria, cu o populaţie în jur de 1 miliard de persoane.

Mai mult pe stiri.tvr.ro

Parteneri