Astăzi, Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie

 

În fiecare an, începând din 2005, în a treia duminică a lunii noiembrie este marcată Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie.

Tema propusă pentru 2019 este „Life is not a car part” („Viaţa nu e o parte a unei maşini”), potrivit site-ului www.worlddayofremembrance.org, şi se referă la faptul că în ciuda eforturilor globale, aglomeraţia rutieră existentă în întreaga lume şi felul în care se circulă pe şosele duc la un număr îngrijorător de decese sau persoane grav rănite.

Distribuie prietenilor

Această temă se referă la pilonul 3 al planului global pentru ”Deceniul de Acţiune pentru Siguranţa Rutieră 2011-2020 – Vehicule mai sigure”, iar scopul este de a spori siguranţa pasagerilor din autovehicule şi a pietonilor, reducerea numărului de decese şi răniri/boli, atât din cauza accidentelor rutiere, cât şi a poluării aerului.

Potrivit Agerpres, la iniţiativa RoadPeace (organizaţie caritabilă din Marea Britanie, ce acordă asistenţă victimelor accidentelor rutiere), prin Rezoluţia privind ameliorarea siguranţei rutiere, adoptată la 26 octombrie 2005, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit ca a treia duminică din luna noiembrie să fie desemnată Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie, pentru a semnala cât de îngrijorător a devenit acest fenomen.

Prin instituirea acestei zile se urmăreşte atragerea atenţiei asupra faptului că imprudenţa în trafic poate pune în pericol viaţa, sănătatea şi banii.

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul deceselor înregistrate în accidente auto, din cauza legislaţiei rutiere învechite, potrivit site-ului Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC), www.avacromania.ro.