• Home
  • Prima
  • Astăzi, Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei. Hepatitele B şi C afectează 325 de milioane de oameni din întreaga lume

Astăzi, Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei. Hepatitele B şi C afectează 325 de milioane de oameni din întreaga lume

ziua mondiala a hepatitei 1

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei este marcată anual la data de 28 iulie, urmare a unei iniţiative din 2008 a Alianţei Mondiale pentru Hepatită (AMH). Data de 28 iulie a fost aleasă şi în semn de omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B.

Tema prin care se marchează în 2019 această zi este ”Investeşte în eliminarea hepatitei”, potrivit site-ului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), https://www.who.int/, citat de Agerpres.

Hepatitele virale B şi C afectează 325 de milioane de oameni din întreaga lume, provocând 1,4 milioane de decese pe an. Hepatita este a doua boală infecţioasă ucigaşă majoră după tuberculoză şi de 9 ori mai mulţi oameni sunt infectaţi cu hepatită decât cu HIV. Hepatita poate fi prevenită, este tratabilă, iar în cazul hepatitei C, curabilă. Cu toate acestea, peste 80% dintre persoanele care trăiesc cu hepatită nu beneficiază de servicii de prevenire, testare şi tratament.

Pe perioada campaniei din 2019 cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitei, OMS solicită tuturor ţărilor şi partenerilor să promoveze tema „Investeşte în eliminarea hepatitei”. Ţara gazdă pentru Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei în 2019 este Pakistanul. Evenimentele globale vor avea loc la Islamabad, în Pakistan, în perioada 27-28 iulie 2019, se mai arată pe site-ul https://www.who.int/, potrivit Agerpres.

Parteneri