• Home
  • Știri
  • Astăzi, Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătoare care intenționează să-i unească pe toți cei ce trăiesc în străinătate

Astăzi, Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătoare care intenționează să-i unească pe toți cei ce trăiesc în străinătate

ziua romanilor de pretutindeni

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, începând cu anul 2015, anul acesta fiind marcată la 30 mai.

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României, având ca scop menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase.

În perioada 2007-2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată în fiecare an, la data de 30 noiembrie, Sărbătoarea Sfântului Andrei, Apostolul românilor, de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), prin manifestări organizate în zone în care trăiesc mulţi români.

Potrivit stiri.tvr.ro, în anul 2017, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a dedicat această zi educaţiei, pentru a pune în lumină contribuţia voluntarilor implicaţi în programele de predare în limba română, precum şi importanţa limbii materne ca element identitar pentru generaţiile tinere din afara graniţelor. În acest sens, au fost derulate proiecte precum: seminarul „Limba română mai aproape de casă”, maratonul media de cunoaştere de către opinia publică a iniţiativelor din domeniul educaţiei sau programul intitulat „Limba română – Educaţie şi Comunicare”, prin care cadrele didactice, pentru început din Spania, Italia şi Marea Britanie, sunt sprijinite cu suporturi de curs şi sesiuni de pregătire.

La mulți ani, români, în orice colț al lumii v-ați afla!

Parteneri