• Home
  • Prima
  • Aurescu, la reuniunea miniștrilor de externe NATO: „România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei”

Aurescu, la reuniunea miniștrilor de externe NATO: „România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei”

aurescu 1

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat sâmbătă, la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele NATO, disponibilitatea României de a sprijini un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei la alianța nord-atlantică. Șeful diplomației de la București a arătat că aderarea celor două state va duce la o Alianță „mai puternică, manifestată printr-o postură de descurajare mai eficientă și de apărare consolidată”.

Ministrul Bogdan Aurescu a participat sâmbătă, în prima zi a reuniunii informale a miniștrilor de externe din statele NATO, desfășurată la Berlin, la discuția miniștrilor aliați cu omologii din Finlanda și Suedia, cu privire la perspectivele aderării la Alianță celor două state, potrivit unui comunicat al ministerului, citat de digi24.ro.

Cei doi miniștri de externe din Finlanda și Suedia au informat aliații cu privire la stadiul și perspectivele proceselor interne în derulare vizând depunerea candidaturilor pentru aderarea la NATO.

„Toții aliații – cu o singură excepție – au exprimat fără rezerve sau condiții sprijinul pentru aderarea rapidă a celor două state la NATO dacă cele două state vor depune, formal, cereri de aderare, care sunt de altfel așteptate în perioada imediat următoare. Mesajul general transmis de aliați a fost acela de evidențiere a sprijinului pentru politica „Ușilor Deschise” a NATO și a importanței acesteia, care derivă direct din Tratatul de la Washington din 1949. De asemenea, a fost evidențiat nivelul ridicat al relațiilor de parteneriat ale NATO cu Finlanda și Suedia – în perspectiva unei decizii de aderare”, se arată în comunicat.

Ministrul Bogdan Aurescu „a subliniat caracterul istoric al acestor discuții și a exprimat apreciere pentru interesul celor două state de a se alătura NATO, interes care demonstrează importanța acordată de acești parteneri Alianței și rolului său determinant în asigurarea păcii și securității în spațiul euroatlantic, mai ales în actualul context securitar afectat de agresiunea ilegală a Rusiei contra Ucrainei”.

În acest context, Bogdan Aurescu a evidențiat că România este un promotor activ al politicii de parteneriate a NATO, precum și al politicii aliate a „Ușilor Deschise”, evidențiind valoarea adăugată și contribuția importantă pe linie securitară a Suediei și Finlandei.

Ministrul român „a subliniat că aderarea celor două state va duce la o Alianță mai puternică, manifestată printr-o postură de descurajare mai eficientă și de apărare consolidată. Șeful diplomației române a apreciat nivelul înalt de sprijin public la acest moment pentru aderarea la Alianță în cele două state și a arătat că România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei”, potrivit comunicatului.

Bogdan Aurescu a subliniat că, pentru România, este foarte importantă viitoarea contribuție concretă a celor două state nordice la procesul de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic într-o manieră echilibrată, de la Marea Baltică la Marea Neagră, pe termen lung.

Parteneri