• Home
  • Prima
  • Astăzi, Ziua naţională a pictorului Nicolae Grigorescu

Astăzi, Ziua naţională a pictorului Nicolae Grigorescu

grigorescu

La 15 mai este marcată, pentru prima dată, Ziua naţională a pictorului Nicolae Grigorescu.

Demersul de instituire a acestei zile, iniţial sub denumirea Proiect de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca „Ziua picturii naţionale”, a aparţinut deputaţilor PSD Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis pentru a marca la nivel naţional pictura românească în chiar ziua de naştere a unuia dintre cei mai reprezentativi pictori români, Nicolae Grigorescu. Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat la 17 mai 2021, iar de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, la 9 noiembrie 2021, cu 189 de voturi favorabile, 53 împotrivă şi 4 abţineri.

În textul proiectului de lege adoptat se menţionează: „Se declară ziua de 15 mai ca Ziua naţională a pictorului Nicolae Grigorescu. Muzeele şi colecţiile publice, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, instituţiile publice subordonate acestora pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări cultural – artistice dedicate zilei naţionale prevăzută la art. 1, expoziţii în ţară şi străinătate, comunicări ştiinţifice, editarea şi publicarea de carte de specialitate dedicată artei naţionale, producerea şi difuzarea de filme dedicate artei naţionale, în limita alocaţiilor bugetare aprobate”, conform www.cdep.ro, citat de Agerpres.

La data de 9 decembrie 2021, preşedintele României Klaus Iohannis a promulgat Legea 289 pentru declararea zilei de 15 mai ca Ziua naţională a pictorului Nicolae Grigorescu.

Pictorul Nicolae Grigorescu s-a născut la 15 mai 1838, în localitatea Pitaru, judeţul Dâmboviţa, şi a fost unul dintre întemeietorii picturii române moderne.

Parteneri