Avertisment din partea seismologilor! România, expusă riscului unui tsunami. Ce fenomene naturale pot declanșa dezastrul
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat un avertisment serios de Ziua Internațională a Conștientizării asupra Fenomenului Tsunamiului, subliniind riscul de producere a unui astfel de fenomen în România.
Chiar dacă Asia a fost cea mai afectată de tsunamiuri în ultimul secol, seismologii susțin că și Europa, inclusiv România, sunt expuse pericolului. Activitatea seismică din Marea Neagră ar putea contribui la declanșarea unui astfel de eveniment.
În contextul schimbărilor climatice și al intensificării fenomenelor extreme, riscul unui tsunami pe teritoriul României devine mai îngrijorător, spun experții.
INCDFP avertizează că prevenirea și monitorizarea tsunamiurilor sunt esențiale. Deși România nu a cunoscut recent un astfel de dezastru, activitatea seismică istorică din Marea Neagră indică o vulnerabilitate. Documentele istorice consemnează 22 de astfel de fenomene, declanșate de cutremure cu magnitudini de peste 6 grade.
Cel mai mare tsunami cunoscut în zonă s-a produs la 31 martie 1901, când un cutremur de 7,2 Mw în Shabla a generat valuri de aproximativ 4 metri, care au lovit coasta de sud a Mangaliei și au distrus satele din apropiere.
Prin Observatorul Seismologic Dobrogea din Eforie, INCDFP supraveghează permanent zona de coastă pentru a preveni și monitoriza posibilele tsunamiuri.