Avionul ucrainean ar fi fost doborât de o rachetă iraniană

Canada şi Marea Britanie afirmă că avionul ucrainean prabuşit miercuri la Teheran a fost doborât de o rachetă iraniană. Premierul canadian Justin Trudeau consideră că s-a întâmplat așa „probabil dintr-o eroare”.

Avionul avea 176 pasageri la bord, cei mai mulți din Iran – 82 și Canada – 63. Mai multe companii aeriene au suspendat cursele în regiune.

Canada a primit informaţii ale serviciilor secrete care arată că avionul de pasageri ucrainean prăbuşit în Iran a fost doborât de o rachetă lansată de armata iraniană, afirmă premierul canadian, Justin Trudeau.

Distribuie prietenilor

Iranul a respins speculațiile că ar fi doborât avionul ucrainean. Mai mulți martori, citați în raportul inițial al autorităților iraniene, susțin că avionul ar fi luat foc înainte să se prăbușească, la scurt timp de la decolare.

Președintele Zelenski a discutat cu omologul iranian și a declarat că prioritatea Ucrainei este stabilirea cauzelor tragediei. Se iau în calcul toate ipotezele, între care atac cu rachete, coliziunea cu o dronă, explozie a motorului sau terorism.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: „În scopul stabilirii adevărului, cer comunităţii internaţionale, inclusiv Canadei, să se alăture anchetei care va stabili circumstanţele prăbuşirii Boeingului 737 apaţinând Ucrainei.”

45 de specialiști ucraineni au ajuns în Iran pentru a participa la operațiuni de expertizare a resturilor aparatului.

Sursa – stiri.tvr.ro