”Banchetul”, revistă unică în România, apare într-un nou număr de excepție

A apărut un nou număr din ”Banchetul” , revista Fundației Culturale „Ion D. Sârbu” Petroșani. Revista, una de top a culturii naționale, capătă existență sub atenta îndrumare a realizatorului ei, scriitorul Dumitru Velea, care nu doar coordonează și inventariază conținutul editorial al publicației, ci își pune la dispoziție resursele materiale și sufletești, fără de care această publicație nu ar fi fost posibilă. E drept, de curând, ea apare ”sub egida Uniunii Sriitorilor din România” ceea ce este un lucru bun. Dacă Uniunea, realizând valoarea acestui demers individual, ar și face un minim efort de finanțare ar fi și mai de salutat.

banchetul 2 223x300 2Numărul, de fapt numerele, întrucât revista comprimă trei luni într-o singură apariție – octombrie, noiembrie, decembrie 2018 – (236 de pagini), e dedicat în bună parte evidențierii Centenarului, prin cei care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri.
Eminescu, „poetul în a cărui inimă se aud toate inimile românești”, așa cum scrie Dumitru Velea, ne este arătat pe soclul României, în câteva materiale de referință.

Revista are meritul de a aduna în paginile ei nu doar valorile consacrate, ci și valori tinere, care găsesc aici un generos spațiu de afirmare. Banchetul „găzduiește” laolaltă eseuri, poezii, proză, lumea artelor plastice, traduceri și nu doar.

Distribuie prietenilor

AMPress, care salută prin vocea poetului Lucian Avramescu orice apariție a acestei ”minuni culturale unice, în zilele noastre de beteșug al interesului spiritual”, a deschis o rubrică specială unde reia adesea pagini semnificative din Banchetul.

Mă asociez, la rându-mi, în calitate de colaboratoare, sugestiei scriitoarei Ana Podaru de a face un abonament anual la cea mai consistentă revistă de cultură care cutează să mai apară în România. Nu veți regreta! Poate lua loc, nu ca o revistă, ci ca o carte de referință, în biblioteca dumneavoastră.

Giorgiana Radu, AMPress