• Home
  • Prima
  • BEC a respins înregistrarea lui Viorel Cataramă la prezidenţiale

BEC a respins înregistrarea lui Viorel Cataramă la prezidenţiale

catarama 1

Biroul Electoral Central a decis respingerea înregistrării candidaturii şi a semnului electoral ale lui Viorel Cataramă la alegerile prezidenţiale.

„În şedinţa din data de 20 septembrie 2019, Biroul Electoral Central a adoptat Decizia nr. 10/D/20.09.2019 privind respingerea înregistrării candidaturii şi a semnului electoral ale domnului Viorel Cataramă pentru alegerea preşedintelui României din anul 2019”, se arată într-un comunicat de presă transmis de BEC, potrivit Mediafax.

Instituţia motivează respingerea înregistrării candidaturii lui Viorel Cataramă la alegerile prezidenţiale pe motiv că peste 94.000 de semnături depuse de liderul partidului Dreapta Liberală seamănă, astfel nu au putut fi validate.

„În ceea ce priveşte condiţia referitoare la numărul susţinătorilor prevăzut de art. 27 alin 2, litera c, din Legea nr. 370/2004, în urma verificării listelor de susţinători efectuată de Biroul Electoral Central, cu sprijinul aparatului tehnic auxiliar al acestuia, s-a constatat că 94.170 de semnături, din totalul de 230.341, prezentate ca aparţinând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidente, care înlătură prezumţia simplă de validitate a acestora. Faţă de cele prezentate, rezultă că numărul de semnături neafectate de vicii de fond şi de formă este mai mic decât numărul de 200.000, prevăzut de Legea nr. 370/2004, republicată, pentru o susţinere valabilă a candidaturii. Ca atare, nu este îndeplinită condiţia legală prevăzută de art.4, alin 2 şi art 27, alin 2, litera c din Legea nr. 370/2004 referitoare la depunerea şi înregistrarea candidaturii”, mai transmite BEC.

Totodată, BEC a anulat şi semnul electoral înregistrat de Cataramă.
„Se reţine că semnul electoral poate fi atribuit exclusiv unui candidat, astfel încât respingerea înregistrării candidaturii atrage în consecinţă şi respingerea înregistrării semnului electoral”, se mai arată în motivare.

Viorel Cataramă a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, după ce BEC a respins candidatura sa la prezidenţiale, că a contestat decizia la Curtea Constituţională deoarece este „profund nelegală” şi bazată pe aprecieri subiective.

Parteneri