• Home
  • Știri
  • Biden anunţă că a ordonat lovituri în Yemen care au fost efectuate „cu succes”. La operaţiune au mai participat – în afară de Regatul Unit – Australia, Canada, Olanda şi Bahrain

Biden anunţă că a ordonat lovituri în Yemen care au fost efectuate „cu succes”. La operaţiune au mai participat – în afară de Regatul Unit – Australia, Canada, Olanda şi Bahrain

biden 2

Preşedintele american Joe Biden a anunţat că a ordonat, joi, atacuri asupra unor ţinte din Yemen având legătură cu rebelii Houthi şi a spus că operaţiunea a fost întreprinsă împreună cu Regatul Unit, cu sprijin de la Australia, Bahrain, Canada şi Ţările de Jos, ca „răspuns direct” la atacurile asupra navelor internaţionale în Marea Roşie.

Potrivit news.ro, șeful Casei Albe a avertizat că nu va ezita să ia măsuri suplimentare, dacă va fi necesar. Liderul Houthi Mohammed al-Bukhaiti a ameninţat că SUA şi Marea Britanie ”îşi vor da seama în curând” că atacurile din Yemen ”au fost cea mai mare prostie din istoria lor”, relatează BBC. Forţele SUA şi ale coaliţiei au lovit peste 60 de ţinte din 16 locaţii ale militanţilor Houthi din Yemen joi seară, a afirmat, într-un comunicat de presă, comandantul central al Forţelor Aeriene ale SUA, lt. generalul Alex Grynkewich, citat de CNN.

Armata americană şi cea britanică au lansat joi lovituri împotriva mai multor ţinte Houthi în zonele controlate de aceşti rebeli în Yemen, un răspuns semnificativ după ce administraţia Biden şi aliaţii săi au avertizat gruparea militantă susţinută de Iran că va suporta consecinţele atacurilor repetate cu drone şi rachete asupra transportului comercial din Marea Roşie.

„Astăzi, la indicaţiile mele, forţele militare americane – împreună cu Regatul Unit şi cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei şi Ţărilor de Jos – au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume”, a declarat preşedintele Joe Biden într-un comunicat publicat de Casa Albă.

„Aceste lovituri sunt un răspuns direct la atacurile fără precedent ale rebelilor Houthi împotriva navelor maritime internaţionale din Marea Roşie – inclusiv la utilizarea de rachete balistice anti-navă, pentru prima dată în istorie”, a subliniat preşedintele SUA.

„Aceste atacuri au pus în pericol personalul american, marinarii civili şi partenerii noştri, au pus în pericol comerţul şi au ameninţat libertatea de navigaţie. Mai mult de 50 de naţiuni au fost afectate în 27 de atacuri asupra transportului maritim comercial internaţional. Echipaje din peste 20 de ţări au fost ameninţate sau au fost luate ostatice în acte de piraterie. Peste 2.000 de nave au fost nevoite să se abată mii de mile pentru a evita Marea Roşie – ceea ce poate cauza întârzieri de săptămâni în ceea ce priveşte transportul produselor”, a arătat Joe Biden, adăugând că toate acestea au culminat la 9 ianuarie, când rebelii Houthi au lansat cel mai mare atac de până acum vizând direct nave americane.

Biden a precizat că în cazul loviturilor de joi noapte a fost vorba despre o „acţiune defensivă”, care vine în urma unei campanii diplomatice extinse şi a escaladării atacurilor din partea rebelilor Houthi împotriva navelor comerciale.

„Aceste lovituri ţintite reprezintă un mesaj clar că Statele Unite şi partenerii noştri nu vor tolera atacuri asupra personalului nostru şi nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai importante rute comerciale din lume”, a punctat Joe Biden.

„Nu voi ezita să iau măsuri suplimentare pentru a ne proteja oamenii şi libera circulaţie a comerţului internaţional, dacă va fi necesar”, a avertizat şeful Casei Albe.

Oficiali de rang înalt ai administraţiei au informat conducerea Congresului mai devreme, joi, cu privire la planurile SUA, potrivit unei surse din Congres.

Potrivit CNN, loviturile au fost efectuate cu avioane de luptă şi rachete Tomahawk. Peste o duzină de ţinte Houthi au fost atacate cu rachete lansate de pe platforme aeriene, de suprafaţă şi submarine, alese pentru capacitatea lor de a degrada atacurile continue ale grupării militante asupra navelor din Marea Roşie, a declarat un oficial american pentru CNN.

Printre aceste ţinte vizate s-au numărat sisteme radar, depozite şi locuri de lansare a dronelor, depozite şi locuri de lansare a rachetelor balistice şi depozite şi locuri de lansare a rachetelor de croazieră.

Loviturile sunt un semn al îngrijorării internaţionale tot mai mari cu privire la ameninţarea la adresa uneia dintre cele mai importante căi navigabile din lume. Timp de câteva săptămâni, SUA au încercat să evite loviturile directe asupra Yemenului, din cauza riscului de escaladare într-o regiune care fierbe deja. Însă atacurile continue ale rebelilor Houthi asupra transportului maritim internaţional au obligat coaliţia lansată de Statele Unite să acţioneze.

Atacurile Houthi de marţi asupra transportului maritim din Marea Roşie au reprezentat picătura care a umplut paharul, iar Biden a dat undă verde ca SUA să efectueze loviturile joi, deşi pregătirile erau în curs de ceva timp, a declarat un oficial american de rang înalt pentru CNN.

USS Florida, un submarin capabil să lanseze rachete balisticem care a trecut în Marea Roşie la 23 noiembrie, a luat parte la atacul asupra Yemenului, potrivit unui al doilea oficial american. La fel ca navele de suprafaţă care au participat la atac, submarinul a lansat rachete Tomahawk de atac terestru, a precizat oficialul.

Atacurile au loc în timp ce secretarul apărării Lloyd Austin rămâne spitalizat în urma unor complicaţii după o intervenţie chirurgicală pentru cancer de prostată.

Deşi SUA au mai efectuat lovituri împotriva aliaţilor Iranilor din Irak şi Siria de la izbucnirea războiului din Gaza, aceasta este prima lovitură cunoscută împotriva rebelilor Houthi din Yemen, menţionează CNN.

Continuarea aici

Parteneri