• Home
  • Știri
  • Bloomberg: Lui Klaus Iohannis îi va fi greu să obțină șefia Consiliului European

Bloomberg: Lui Klaus Iohannis îi va fi greu să obțină șefia Consiliului European

klaus iohannis

Potrivit jurnaliștilor de Bloomberg, lui Klaus Iohannis îi va fi greu să obțină șefia Consiliului European, scenariu care se discută intens în ultimele zile în interiorul coaliției.

Conform  b1tv.ro, jurnaliștii scriu într-o analiză că președintele Iohannis încearcă să devină următorul președinte al Consiliului European, concurând pentru postul care probabil va fi eliberat mai devreme din cauza anunțului neașteptat al lui Charles Michel că va candida pentru un loc în parlament.

Iohannis se alătură unei liste restrânse de foști lideri ai UE – inclusiv italianul Mario Draghi și luxemburghezul Xavier Bettel – ale căror nume au fost prezentate ca posibili candidați pentru post. Președintele consiliului prezidează reuniunile celor 27 de lideri ai UE și reprezintă blocul pe probleme legate de politica externă.

Anunțul lui Michel a aruncat în haos procesul de alocare a rolurilor de conducere ale UE – un sistem complicat care ia în considerare naționalitatea și afilierea politică a candidaților, declanșând inevitabilele luni de negocieri intense. De obicei, negocierile încep după alegerile europene, după care sunt selectate posturile de președinte al Comisiei Europene, președinte de Consiliu și altele.

Draghi a revenit miercuri în lumina reflectoarelor, întâlnindu-se cu directori la Milano, ca parte a cercetării sale pentru un raport pe care îl pregătește despre competitivitatea europeană pentru Comisie, alimentând speculațiile că ar putea viza un post în UE. Fostul șef al Băncii Centrale Europene nu este interesat de o poziție în UE, potrivit unui oficial informat despre acest subiect, citat de Bloomberg.

Al doilea mandat de președinte al lui Iohannis se încheie la sfârșitul anului și nu mai este eligibil să candideze. El s-ar confrunta cu o luptă dificilă pentru a obține postul dacă președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, va obține un al doilea mandat, deoarece ambii sunt membri ai Partidului Popular European de centru-dreapta.

Un purtător de cuvânt al biroului lui Iohannis a refuzat să comenteze planurile președintelui.

Alegerile europene au loc între 6 iunie și 9 iunie, adăugând o altă complicație la momentul remanierii.

Parteneri