• Home
  • Știri
  • BNR vede o inflație mai mare la finalul anului. Isărescu: Niciodată nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale

BNR vede o inflație mai mare la finalul anului. Isărescu: Niciodată nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale

mugur isarescu 1

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat că BNR vede pentru finele acestui an o inflație de 16%. Amintim că rata anuală a inflației a scăzut la 15,3% în octombrie.

Acesta a mai precizat că din 2005 până în prezent niciodată nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale.

Isărescu a mai spus că activitatea economică s-a menținut ridicată în tot semestrul I al anului, una din cele mai ridicate din toată Uniunea Europeană, dar pentru partea a doua anului e previzibilă o temperare.

„La începutul anului m-am exprimat că cu prețul la energie nu e de glumă, pentru că se duc repede în alte prețuri. Sunt componentă cvasi-permanentă în aproape toate costurile.

Am mai trăit noi la Banca Națională asemenea creșteri de costuri care vin din mișcări la prețul energiei. Acum am luat date din 2005 până în prezent. Concluzia noastră e că niciodată nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale.

De ce credem că s-a întâmplat acest lucru? În trecut a fost mai degrabă prețul la petrol. Acum le avem pe toate. Și petrol, și gaze naturale și energie electrică. În trecut erau mai limitate. Acum majorările au fost de amploare, mai ales la gaze naturale.

Urmează să vedem dacă o eventuală plafonare de bază în echilibrul piețelor la energie electrică, la gaze naturale sau la țiței va avea efecte pozitive asupra indicelui prețurilor de consum”, a declarat Mugur Isărescu, potrivit Economedia, citată de b1tv.ro.

Acesta a mai susținut că suntem pe locul 10 în UE la capitolul inflație, deasupra noastră fiind inclusiv țări care sunt în Zona Euro.
Pentru finele anului, BNR anticipează o inflație de 16%.

Parteneri