• Home
  • Prima
  • Boris Johnson la Kiev: „Ucraina a arătat curajul unui leu, iar tu, Volodimir, ai fost răgetul leului”

Boris Johnson la Kiev: „Ucraina a arătat curajul unui leu, iar tu, Volodimir, ai fost răgetul leului”

Marea Britanie trimite arme tot mai puternice în Ucraina. Regatul Unit va oferi Ucrainei 120 de vehicule blindate și sisteme de rachete anti-navă, pe lângă toate celelalte echipamente militare furnizate până acum Kievului în lupta cu armata invadatoare a lui Vladimir Putin. Anunțul a fost făcut sâmbătă, când premierul Boris Johnson a fost într-o vizită surpriză la Kiev, a discutat cu președintele Volodimir Zelenski și chiar s-a plimbat împreună cu acesta pe străzile din capitala ucraineană, luându-i prin surprindere pe trecători. Vineri, Londra anunțase deja că trimite în Ucraina 800 de rachete antitanc.

„Vreau să încep, Volodimir, prin a admira încă o dată curajul poporului ucrainean în respingerea agresiunii îngrozitoare la care am asistat. În ultimele săptămâni, lumea a descoperit noi eroi, iar aceștia sunt locuitorii Ucrainei. Rușii credeau că Ucraina poate fi învinsă în câteva zile, iar capitala Kiev va cădea în câteva ore în fața armatei lor. Cât de mult s-au putut înșela! Cred că ucrainenii le-au arătat curajul unui leu, iar tu, Volodimir, ai fost răgetul leului. Cred că prin ceea ce a făcut Putin în locuri ca Bucha și Irpin, crimele sale de război i-au pătat permanent reputația, dar și pe a guvernului său”, i-a spus premierul britanic Boris Johnson președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit digi24.ro.

„Sunt recunoscător Marii Britanii, deoarece continuă și intensifică sancțiunile (la adresa Rusiei – n.r.) și de asemenea asigură un sprijin semnificativ Ucrainei, prin consolidarea capacității noastre de apărare. Celelalte țări democratice ar trebui să urmeze exemplul Marii Britanii. A venit momentul să impună un embargo total asupra resurselor energetice ale Rusiei și să sporească livrările de armament furnizate nouă”, i-a răspuns Volodimir Zelenski premierului Boris Johnson.

Regatul Unit va trimite 120 de vehicule blindate şi noi sisteme de rachete antinavă pentru a susţine Ucraina împotriva invaziei ruse, a anunţat Downing Street sâmbătă, după întâlnirea avută la Kiev de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu premierul britanic Boris Johnson. Ajutorul se adaugă celui format din echipamente militare de ultimă generaţie în valoare de 100 de milioane de lire sterline (130 de milioane de dolari), anunţat vineri de Londra.

De asemenea, Regatul Unit va garanta un credit suplimentar în valoare de 500 de milioane de dolari de la Banca Mondială pentru Ucraina.

În plus, guvernul britanic va liberaliza tarifele asupra majorităţii importurilor din Ucraina şi va oferi facilităţi vamale.

Şeful guvernului britanic a declarat că Londra va furniza sprijin Ucrainei, astfel încât aceasta să nu mai fie niciodată invadată şi a adus un omagiu armatei ucrainene pentru ceea ce el a numit „cea mai mare faptă de arme din secolul 21”.

Johnson a precizat că sancţiunile contra Rusiei vor fi înăsprite. „Împreună cu partenerii noştri, vom spori presiunea economică şi vom continua să intensificăm, de la săptămână la săptămână, sancţiunile contra Rusiei”, a promis el, precizând că măsurile vor include o renunţare la utilizarea hidrocarburilor ruse.

Parteneri